Az indiai házasságok a különleges hagyományaikról és a pazar pompájukról híresek. A hatalmas és népes országban évente több millióan kötik össze életüket, és ezek a - ma is gyakorta a szülők által elrendezett - frigyek bőkezűen táplálják a közel 80 milliárd dolláros (27 ezer milliárd forintos) helyi esküvőipart.

Az évi tízmillió házasság országa

A becslések szerint évente 10 millió házasságra kerül sor Indiában, és bár a Covid-19 világjárvány kijárási tilalmai és létszámkorlátozásai súlyos csapást mértek az esküvői ágazatára, a múlt év végére újból visszatértek a nagyszabású és méregdrága ceremóniák. Az iparági szakértők szerint a helyi esküvői ágazat teljesítménye tíz éven belül elérheti az 500 milliárd dollárt (167 ezer milliárd forint) is.

Az alábbi galériában izgalmas fotókat láthat az indiai esküvőkről:

Kattintson a képre, hogy lássa a fotókat a tradícionális indiai esküvői szertartásokrólForrás: AFP/Narinder Nanu

A fiatal párok lagzija tehát alaposan túlmutat az érzelmeken, gazdasági tekintetben például igazi multiplikátor hatással bír: A rendezvényszervező cégek és szállodák mellett az esküvők több mint kéttucatnyi ágazat szolgáltatásait foglalják magukban, mint például a vendéglátás, a virágok, az ékszerek, a ruházat, a fotózás, a dekoráció, a közlekedés és a szórakoztatás, hogy csak néhányat említsünk.

A január harmadik hetétől kezdődő és márciusig tartó esküvői szezonban pedig nagy számban jönnek létre ideiglenes munkahelyek.

Az indiai hindu bhakták megáldják a tulsi növényt a „Tulsi Vivaha” elnevezésű rituálén. Ezzel megkezdődik az éves házassági idény Indiában.Forrás: AFP/Narinder Nanu

A becslések szerint a szegmens mintegy 0,5 százalékkal járul hozzá India GDP-jéhez is, és iparágként ez az egyik legnagyobb munkaadó.

Elképesztő adat az is, hogy - bár az indiai egyenlőtlenségek miatt az eltérések viszonylag nagyok -, de a családok átlagosan a nettó vagyonuk 7,5-10 százalékát költik arra, hogy a gyermeket kiházasítsák. Nem ritka az sem, hogy az emberek olyan kölcsönökbe kényszerítik magukat, amelyeket soha nem tudnak visszafizetni.

Az indiai vőlegény és hozzátartózói megérkeznek a menyasszony otthonához. Az esküvő olyan hatalmas kiadást jelenthet a lány családjának, amelyre nem ritkán egész életen át spórolnak.Forrás: The Times of India via AFP/Robert Maria Clement

A legtöbb kiadást továbbra is a menyasszony szülei viselik, így a szegény családokban a leánygyermek tehernek számít, emiatt is olyan magas a női magzatgyilkosságok aránya Indiában. Bár ez nemzedékről nemzedékre javul, de a probléma továbbra is fennáll.

Sztárok és a bollywoodi pompa

2018-ban Priyanka Chopra színésznő és Nick Jonas énekes esküvője volt az év egyik legjobban várt frigye.

Priyanka Chopra és Nick Jonas mindkét hagyomány szerint rendezett szertartást, méghozzá hatalmasatForrás: Instagram/priyankachopra

Az indiai Jajpur városában lévő mesebeli helyszínen, az Umaid Bhawan palotában tartott három napos gálát bollywoodi táncelőadások és hírességek sora színesítette, miközben az égboltot pazar tűzijáték világította meg. Az egykori Miss World a ceremónián többek közt egy 2 millió dolláros (665 millió forint) ruhát is viselt, 75 méteres fátyollal.

Indiában az ehhez hasonló esküvői jelenetek azonban nem csak a sztárok körében gyakoriak. A gazdagok lagzija igazi státuszszimbólum, ami rendszerint a helyi hindu vagy muszlim hagyományok és a bollywoodba illő jelenetek pompás és borsos árú keveréke, amelyek a gazdasági turbulencia, a társadalmi reformok, és a modern technológia következtében évről évre még fényűzőbbre duzzadnak.

Egy fényűző indiai esküvőn ki más lehetne a sztárvendég, mint Enrique Iglesias?Forrás: Instagram / jaydalal

Számos különböző rituálé van egy hindu esküvőn, amely rendszerint három napon keresztül zajlik. Habár a pontos menetrend és programok régiónként is változnak, de a henna ceremónia, az ifjú pár tűz körüli sétája és a szertartás utáni fogadás szinte minden hagyományos házasságkötés része. Mindezt általában egy táncos-énekes dinom-dánom követi, ami - pénztárcától függően – akár hetekig is eltarthat.