Óriási munka veszi kezdetét a magyarországi földgáztárolókban

Kardoskúti, földgáztároló, Kardoskút, Földgáz, cső
Kardoskúti földgáztároló
Vágólapra másolva!
Áprilisban elkezdődik a hazai földgáztárolók feltöltése. A tárolókban a lakosság biztonságos ellátása érdekében kötelezően elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozza meg, figyelembe véve az egyetemes szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.
Vágólapra másolva!

A hazai földgáztárolók feltöltése áprilistól szeptember végéig tart. A földgáz egyetemes szolgáltató által kötelezően betárolandó készlet elhelyezése mellett ebben az időszakban zajlik a földgázkereskedők által, üzleti döntésen alapuló mennyiségek betárolása is.

A 2022-2023-as gázévre a MEKH 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolását írta elő az egyetemes szolgáltató MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számára, amit október 1-jéig kell a tárolókban elhelyeznie.

Földgáztároló Kardoskúton Fotó: Polyák Attila - Origo

A lakosság biztonságos gázellátását a folyamatos behozatal és a hazai kitermelés mellett a tárolókban elhelyezett földgázkészletek garantálják. Magyarország jelentős földgáztárolói kapacitásokkal rendelkezik.

A tárolói engedélyesek Hajdúszoboszlón, Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Algyőn üzemeltetnek tárolókat.

Kardoskúton, az MVM Csoporthoz tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. egyik föld alatti gáztárolóját az Origo is meglátogatta a közelmúltban, erről az alábbi cikkben olvashatnak:

Az összes magyarországi tárolói kapacitás 6,33 milliárd köbméter, az ország éves földgázfogyasztása pedig kb. 10 milliárd köbméter.

A hazai földgáztárolói készletszint alakulása hónapról hónapra nyomon követhető a Magyarország földgáztárolóinak készletszint alakulása grafikonon, írja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményében.