Szijjártó Péter: Magyarország mára az egyik leggyorsabb növekedési ütemet mutatja fel az Európai Unióban

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. március 10. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az üvegtermékek gyártásával foglalkozó SCHOTT Hungary Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 10-én. A német cég újabb, 28 milliárd forintos beruházásával százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán. Az állam által 3,3 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében a kft. előre tölthető, steril injekciós fecskendők előállításával bővíti magyarországi portfólióját. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország nagy utat tett meg az elmúlt tizenkét évben. Hazánk 2010-ben gazdaságilag még a csőd szélén táncolt, mára pedig az egyik leggyorsabb növekedési ütemet mutatja fel az Európai Unióban - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mezőtúron.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a minisztérium közleménye szerint Rafi Hungária Kft. német autóipari cég beruházásának bejelentésén elmondta, hogy a 2,3 milliárd forintos projekt keretében új raktárcsarnok épül, illetve fejlesztik a telephely közmű- és infrastrukturális ellátottságát. A három kontinens hat országában jelen lévő vállalat beruházásához az állam 630 millió forint támogatást nyújt, így segítve 536 munkahely megőrzését.

Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt tizenkét évben egyik válság követte a másikat. Hozzátette:

Úgy vélekedett, hogy a kormány válságkezelése minden esetben sikeres volt, még a koronavírus-járvány alatt is, ami "talán a legdurvább kihívást tartogatta".

A képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látható Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter emlékeztetett azokra a vitákra, amelyek arról szóltak, hogy az állam milyen módon segítse a gazdaság kilábalását a nehéz helyzetből. Mint mondta, a fő kérdés az volt, hogy "munkát vagy segélyt adjunk-e az embereknek".

A kormány azonban kitartott korábbi sikeres politikája, a munkaalapú társadalom megteremtése mellett, s meghirdette minden idők egyik legjelentősebb beruházásösztönzési programját.

"Fizetésből megélni mindig sokkal jobb, mint minden hónapban sorban állni a segélyért" - fogalmazott. Az intézkedések nyomán pedig a tavalyi a válság ellenére is a magyar gazdaságtörténet legsikeresebb éve lehetett - mondta, hozzátéve, hogy ez nem pusztán politikai állítás, hanem a számok is alátámasztják.

A miniszter ezután arról számolt be, hogy

a magyar elektronikai szektornak tavaly 21 százalékkal nőtt a teljesítménye, így elérte a 7.600 milliárd forintot.

Majd hozzátette: az ágazat 94 százalékos exporthányaddal dolgozik, ami jól mutatja a versenyképességét.

Végezetül rámutatott, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében 48 cég vett részt a beruházásösztönzési programban, amelyek ennek keretében 14 milliárd forintos állami támogatással összesen 34 milliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket, így segítve 12.600 munkahely megőrzését. Továbbá kiemelte, hogy a megyében 2010-ben még 12 százalék felett volt a munkanélküliség, míg ma 5 százalék körül van.