Mutatjuk, hol engedte szabadjára a Google az önvezető autóit

önvezető autó
A Lexus brand SUV - which was modified by the Google sister company Waymo to become a self-driving car - pictured right before the start of the developer conference Google I/O in Mountain View, California, US, 16 May 2017. Photo: Andrej Sokolow/dpa
Vágólapra másolva!
Az Insider hivatalos vállalati információi szerint megjelentek San Francisco utcáin a Google önvezető autókat gyártó startupjának, a Waymo-nak a teljesen önműködő járművei.
Vágólapra másolva!

Az ilyen személygépjárművek és a cég fuvarszolgáltatásai egyelőre csak a munkatársak számára elérhetőek, de remélik, hogy hamarosan a nagyközönség felé is nyithatnak.

Habár a Waymo járművei már évek óta közlekednek a városban, de eddig még biztonsági szakemberek ültek a sofőrülésben.

- írta a cég a honlapján.

A Waymon önvezető autója Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

A vállalat 2017-ben az arizonai Phoenix East Valley területén tesztelte az akkor még csak részben automatikus járműveit, majd három évvel később kivették az emberi biztonsági sofőröket.

San Francisco mellett a vállalat most Phoenix belvárosára is kiterjeszti teljesen automatizált szolgáltatásait

(azaz a személyszállítást) - közölte a cég -, kezdetben ismét a vállalat alkalmazottaival, mielőtt a nagyközönség felé is nyitnának.

San Francisco már számos automatizált járműkísérlet helyszíne volt, a kaliforniai hatóságok 2021-ben rekordszámú ilyen autó közlekedését engedélyezték. Nem meglepő tehát, hogy ennek következtében az autonóm járműveket érintő ütközések száma is meredeken emelkedett.