Enyhülnek egy orosz milliárdos üzleti érdekeltségeire elrendelt amerikai szankciók

Alisher Usmanov
Alisher Usmanov, a Nemzetközi Vívó Szövetség elnöke
Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminisztérium felmentette a szankciók egy része alól Alisher Usmanov orosz milliárdos üzletembert (pontosabban érdekeltségeit), akit az Európai Unió Vlagyimir Putyin elnök egyik "kedvenc oligarchájaként" jellemzett, és akinek nettó vagyonát 19,6 milliárd dollárra becsülik, írja az Insider.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tisztviselők vélhetően attól tartottak, hogy a feltehetően Usmanovhoz köthető több száz vállalkozás blokkolása jelentős kiesést okozhat a globális gazdaságban és az ellátási láncban - nyilatkozták a The Wall Street Journalnak a Pénzügyminisztérium jelenlegi és korábbi munkatársai.

Usmanov azonban nem mentesült teljes mértékben a szankciók alól, ugyanis

a mentesség csak az üzleti érdekeltségeit érinti,

a személyéhez közvetlenül kapcsolódó vagyontárgyakra - például szuperjachtjára és magánrepülőgépére – nem vonatkozik az enyhítés.

Az oligarcha szuperjachtja, a Dilbar Forrás: Wikipedia

Március 3-án az amerikai Pénzügyminisztérium kiadott egy különleges engedélyt, amely az oligarcha vállalkozásaihoz kapcsolódó "minden tranzakciót engedélyez, és feloldja az Usmanov által közvetlenül vagy közvetve 50 százalékban vagy annál nagyobb mértékben birtokolt bármely szervezet minden tulajdonának zárolását".

A The Wall Street Journal jelenlegi és korábbi pénzügyminisztériumi tisztviselőkre hivatkozva arról is beszámolt, hogy

az Usmanov elleni szankciók korlátozására vonatkozó döntést részben az is befolyásolta, hogy elkerülhessék az oligarcha pereit,

amelyek felemészthetik a minisztérium korlátozott erőforrásait.

"Az orosz elitre vonatkozó pénzügyi szankciók révén [a szankcionált személyek] többé nem férnek hozzá felhalmozott vagyonukhoz, nem utazhatnak külföldre és nem kapják meg a bevételt cégeikből" - magyarázta az Insidernek a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Alisher Usmanov az orosz elnökkel Forrás: Wikipedia

Usmanov üzleti érdekeltségei jelentősek. Ő ellenőrzi az OOO USM Holding Co. 49 százalékát, egy olyan befektetési csoportot, amely a Metalloinvest vasércszállító és az Udokan Copper - amely vélhetően Oroszország legnagyobb feltáratlan rézlelőhelyeivel rendelkezik - tulajdonosa. Az orosz MegaFon távközlési vállalat szintén az oligarchához köthető vállalat.

Az üzletember szóvivője a The Wall Street Journalnak elmondta, hogy Usmanov korábban "megalapozatlannak és igazságtalannak" nevezte az USA, az Egyesült Királyság és az EU által ellene bevezetett szankciókat, mivel elmondása szerint vállalkozásai egyáltalán nem kapnak támogatást az orosz kormánytól.