Milliós nagyságrendű bírságot kapott egy hitelintézet

Takarékbank, Takarékbank Zrt., illusztráció, 2020.04.30., Budapest
Takarékbank illusztráció. 2020.04.30 Budapest Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában huszonhárommillió forintra bírságolta a Takarékbank Zrt.-t. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján 2022. július végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket, írja közleményében az MNB. 
Vágólapra másolva!

Az MNB határozatában megállapította, hogy a hitelintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjtájékoztatásról szóló Korm. rendelet, az alapszámlához való hozzáférésről, az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló Korm. rendelet, a díjkimutatás egységesített formátumára és egységes szimbólumára vonatkozó végrehajtás-technikai standardok meghatározásáról szóló bizottsági végrehajtási rendelet és az erős ügyfél-hitelesítésről és biztonságos kommunikációról szóló felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet több pontját.

A hitelintézet – többek között – megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra és a keretszerződés tartalmi követelményeire, a keretszerződés módosításának előzetes meghirdetésére, az értéknap alkalmazására és a haladéktalan jóváírásra, a pénzforgalmi számlanyitás dokumentációs előírására, az azonnali fizetési rendszer folyamatos elérhetőségére, valamint a megfelelő részletezettségű és tartalmú díjtájékoztatásra vonatkozó rendelkezéseket.

Továbbá a hitelintézet a fizetés-kezdeményezési szolgáltatásra vonatkozóan nem valósította meg a célra rendelt interfész éles, és teszt környezetében történő tesztelését, értékelését.

Takarékbank (illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

A jogsértésekre tekintettel

az MNB huszonhárommillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabályoknak 2022. július végi határidővel történő megfelelésre kötelezte a hitelintézetet.

Az MNB a hitelintézet terhére értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, belső eljárásrendjébe, illetve informatikai rendszerébe építetten állt fenn, továbbá, hogy egyes jogsértések az adott típusú fizetési műveletek széles körét érintették.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.