Februárban az ipari termelés volumene 4,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Januárhoz képest 1,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - közölte kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelés februárban ötödik hónapja nő miután friss jelentésében a KSH 0,2 százalékponttal 0,1 százalékos növekedésre javította a decemberi mutatót, emellett 0,1 százalékponttal 2,0 százalékosra emelte a januári havi növekedést is.

A KSH szokásosan szűkszavú első becslése szerint februárban a járműgyártás kismértékben csökkent a januári 6,8 százalékos éves emelkedés után, de a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult a növekedéshez. Az előző havi stagnálás után nőtt a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, és továbbra is az ipari átlag feletti mértékben emelkedett az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása a januári 13,7 százalék után.

IllusztrációForrás: Vajda-Papír Kft.

A januári 8,9 százalékos féléves rekord ütemű emelkedéssel együtt az év első két hónapjában 6,6 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint a múlt év azonos időszakában.

Az ipari termelés februári részletes adatait április 13-án, jövő szerdán ismerteti a KSH.

Várakozáson felüli a növekedés mértéke

Minden várakozást bőven felülmúlva, 4,5 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés szintén 4,5 százalékkal növekedett. Az első két hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés, ami érdemi gyorsulás a tavalyi utolsó negyedévben mért 1,7 százalékos bővüléshez képest, így akár a GDP növekedése is gyorsulhatott volna az első negyedévben, azonban a háború kitörése miatt igen jelentősek a bizonytalanságok - értékelte a friss adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az ipari termelés 2020 októberéig teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, a további lendületes növekedést azonban a chiphiány fékezte, így a járvány előtti szint közelében, azt kissé meghaladó mértékben ingadozott az ipari termelés, ahonnan az idei év elején határozott lendületet vett.

- írja kommentárjában az elemző.

Februárban a 2020 áprilisi mélyponthoz képest 72,3 százalékkal nőtt az ipari termelés. 2015. évi átlaghoz viszonyítva 25 százalékkal bővült az ipari termelés, míg 52,8 százalékkal haladja meg a 2010. évi átlagos termelési szintet, így az ipari termelés történelmi csúcsra emelkedett. Tavaly összesen 9,6 százaékkal bővült az ipari termelés.

A következő hónapokban újra növekedési pályára állhatna az ipari termelés, azonban az orosz-ukrán háború számos kockázatot jelenthet - tette hozzá Suppan Gergely.