Hatalmas tűz pusztította el a központi piacot a szakadár szomáliai régió, Szomáliföld fővárosában. A hargeisai bazárban - amely a helyi gazdaság központja – kiütött tűzben körülbelül kéttucatnyi ember sérült meg, és több száz vállalkozás ment tönkre.

Az április 2-án bekövetkezett katasztrófában a tüzet vizsgáló nemzeti munkacsoport előzetes jelentései szerint, mintegy 1,5-2 milliárd dollár (500-675 milliárd forint) közötti veszteség történt. A kiváltó okot egyenlőre még nem határozták meg, de néhány helyi kereskedő szerint az elektromos csatlakozók meghibásodása lehetett a felelős a lángokért.

A nagy kiterjedésű waheeni piac a város éltető eleme, és a becslések szerint mintegy 2000 üzletnek és bódéknak adott otthont, amelynek nagy része porig égett.

A közösségi médiában közzétett képeken a város felett hosszú órákon át hatalmas lángok és gomolygó füstfelhő volt láthatóForrás: AFP/Mataan Yuusuf

A város még soha nem volt tanúja ekkora csapásnak. Ez a hely volt Hargeisa gazdasági központja, és bár a tűzoltók mindent megtettek a tűz megfékezésére, a piac elpusztult." nyilatkozott a helyszínen Hargeisa polgármestere, Abdikarim Ahmed Mooge.

A Hargeisa Kereskedelmi Kamara elnöke, Jamal Aideed elmondta, hogy a piac elvesztése óriási csapás volt, mivel a város gazdaságának 40-50 százalékát adta az ottani forgalom. A lángok következtében ezrek veszítették el a teljes megélhetésüket. A szomálföldi elnök, Muse Bihi Abdi Waha egymillió dollárt (338 millió forint) szabadított fel a katasztrófa sürgősségi intézkedéseinek támogatására.

A hatalmas piacon üzletek és rögtönzött bódék zsúfolódtak össze, köztük keskeny sikátorokkal, amely igen megnehezítette a tűzoltók munkájátForrás: AFP/Mataan Yuusuf

Több ország – köztük az egykor Szomáliföldet uraló Nagy-Britannia és a szomszédos Etiópia – vezetői is megdöbbenésüknek és együttérzésüknek adtak hangot a katasztrófa kapcsán.

A stratégiailag nagyon fontos területen, az Ádeni-öböl mellett található.Szomáliföld 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét Szomáliától, és bár a nemzetközközösség azóta sem ismeri el önálló államként, ennek ellenére a mintegy 3 millió lakosú régió saját független kormányt, valutát és biztonsági rendszert tart fenn.

Szomáliföld pirossal, míg Szomália határa feketével van jelölveForrás: Origo, Google Earth

Fővárosa Hargeisa, kereskedelmi csomópont és egyben tranzitállomás is az Afrika szarván áthaladó embercsempész-útvonal mentén.