Mickey egeres és Star Wars témájú, veszélyes kézfertőtlenítőket hívnak vissza az USA-ban

koronavírus, kézfertőtlenítő, USA, Washington
WASHINGTON DC, USA - MARCH 10: A sanitary gel using by someone is seen in a booth as a precaution against coronavirus at Satellite 2020 Exhibition in Washington, DC, United States on March 10, 2020. Yasin Ozturk / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Disney márkájú, gyermekeknek szánt kézfertőtlenítő termékeket hívnak vissza, mivel azok potenciálisan káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak.
Vágólapra másolva!

A Best Brands Consumer Products visszahívja azokat a kézfertőtlenítőit, amelyeken olyan ikonikus Disney mese- és fantáziafigurák szerepelnek, mint Mickey egér vagy Grogu (ismertebb nevén: "Baby Yoda"). A Daily Mail Online cikke szerint ezek a termékek benzolt és metanolt is tartalmazhatnak, amelyeknek az emberre káros hatásásaik lehetnek.

A termékek már nincsenek az üzletek polcain. A szülőknek lehetőségük van visszavinni az érintett kézfertőtlenítőket a boltokba, amiért visszakapják a pénzüket.

A képen az érintett Baby Yodás kézfertőtlenítő látható:

A Mickey egeres termékek benzollal lehetnek szennyezettek, míg a Star Wars-os sorozatból népszerűvé vált Baby Yodás kézfertőtlenítőkben metanolt találtak. Az előbb említett káros anyag erősen tűzveszélyes folyadék, amely már több szépségápolási árucikk visszahívását eredményezte az Egyesült Államokban.

A tartós kitettség a magas benzolszintnek idővel növelheti a leukémia és más ráktípusok kialakulásának kockázatát. Továbbá a metanollal szennyezett termékek megvakíthatják az embert, vagy más súlyos látáskárosodást is okozhatnak.

A 2020-ban forgalomba került tisztasági termékeket már sehol nem árulják, azonban számos háztartás tarthat még otthon belőlük. A Daily Mail Online cikke szerint eddig még nem jelentettek mellékhatásokat az említett kézfertőtlenítőkkel kapcsolatban, azonban a rákkeltő anyagok esetében akár évekbe is telhet, amíg jelentkeznek a tünetek.