Rekordot döntött a manhattani ingatlanpiac

Upper Fifth Avenue (New York)
Residences on Fifth Avenue on the Upper East Side of Manhattan April 10, 2013 2013 in New York. AFP PHOTO/Stan HONDA (Photo by STAN HONDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Rekordot döntött az idei első negyedévben a manhattani ingatlanpiac, ahogy a lakóingatlanok területén az eladások elérték a 7 milliárd dolláros értéket. Ilyen erős évkezdésre pedig még soha nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Összesen 3585 darab eladást könyveltek el a manhattani lakóingatlanok piacán, a tranzakciók összértéke pedig elérte a 7,3 milliárd dolláros szintet az idei első három hónapban. Ilyen erős évkezdésre még soha nem volt példa New York belvárosában, ráadásul nem úgy tűnik, hogy a piac a közeljövőben lassulni fog – írja a CNBC.

Az értékesítések száma 46 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedéves szintet, az összérték pedig 60 százalékkal múlta felül az egy évvel korábban mért értéket.

Utóbbi egyik oka, hogy a csökkenő kínálat felhajtotta az árakat.

Jelenleg Manhattanben egy átlagos lakóingatlan ára meghaladja a 2,042 millió dollárt (kb. 688 millió forint), ami 19 százalékos drágulásnak számít az egy évvel ezelőtti átlagárhoz képest. A medián ár ennél alacsonyabb, 1,19 millió dollár volt, azonban az újépítésű ingatlanok medián ára (2,3 millió dollár) még az összesített átlagot is meghaladta.

Rekordot döntött a manhattani ingatlanpiac Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chip Somodevilla

A New York-i ingatlanpiac egyik sajátossága, hogy bár továbbra is nagyon sokan dolgoznak távmunkában (mindössze 36 százalék tért vissza az irodákba), sokan döntenek úgy, hogy ettől függetlenül is Manhattanben szeretnének élni. Vagyis nem pusztán a pénzügyi központ adja a régió vonzerejét, hanem a kulturális, társasági környezet is.

Mivel pedig Manhattanben elsősorban a gazdagok vásárolnak lakást, a magasabb amerikai kamatszintek sem tántorítják el a vevőket. A szakértők szerint ennek csupán annyi a hatása, hogy egyre többen vásárolnak készpénzből.

Az idei első negyedévben a vásárlások több mint 47 százalékát teljes egészében készpénzzel bonyolították.

Ez magasabba, mint a koronavírus-járvány időszakában mért 39 százalékos arány, azonban nagyjából megfelel a historikus átlagnak.

A tranzakciók magas számát pedig az is indokolja, hogy az országos trendekhez képest Manhattanben még mindig relatíve erős a kínálat – noha csökkenő a trend.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a legnagyobb árnövekedéseket a magas árkategóriájú ingatlanok között mérték. A legalább négy hálószobás otthonok esetében ugyanis az éves alapú drágulás 31 százalékos volt, elérve a 6,5 millió dolláros átlagot.