Az eredeti ütemezésnek megfelelően halad az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) archivális raktárépületének építése, amely a kötelespéldányok elhelyezését szolgálja – olvasható a bibliotéka közleményében.

A végleges megőrzési kötelezettséggel érintett dokumentumok megfelelő tárolására, 100 éves időtartamra tervezett raktárat a Nemzeti Vagyonkezelő megrendelésére a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma építi Piliscsabán, a Iosephinum területén. A Magyar Építők beszámolója szerint a világon egyedinek számító, különleges épület homlokzatán könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik majd.

Az épület megvalósítására a Makovecz Imre bástyája nagy projektben kerül sor.

Jelenleg az épületen belül a kartonfalak építése és az aljzatbetonozási munkák zajlanak. Az elektromoskábeltálca-nyomvonalak 90 százalékban már elkészültek, a raktárrészen a lámpatestek felszerelése, valamint a kábelezési, szerelvényezési munkálatok folynak.

A fűtés-hűtés hálózat és a légtechnikai nyomvonalak kiépítése folyamatos, pillanatnyilag 60 százalékos készültségi állapotban van. A külső közművek (ivóvíz, tűzi víz, locsolóvíz, csatornák, csapadék- és szennyvíz, távhő) kivitelezési munkái 90 százalékos készültségben vannak.

Már márciusban megkezdődtek az épület homlokzati és ácsmunkái.

A képre kattintva galéria nyílik meg a raktárépület kivitelezési munkáinak jelenlegi állásáról:

A terveknek megfelelően halad az Országos Széchenyi Könyvtár archivális raktárának építéseForrás: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A raktárépület 2023-as átadását követően a nemzeti könyvtár elsősorban a kötelespéldányként beérkezett, megőrzésre szánt könyvek és időszaki kiadványok példányait helyezi el a raktárban, valamint itt valósulhat meg a nemzeti bibliotéka digitális objektumainak georedundáns módon történő hosszú távú megőrzése is.

Beköltözéskor a tervek szerint 35.000 polcfolyóméternyi állományrészt helyeznek ide, amelyet később az OSZK éves gyarapodása követ.

Az épület egy 81.000 polcfolyóméter befogadóképességű könyvraktár 11000 négyzetméternyi bruttó alapterületen, ahol többek között egy speciális szerverterem is helyet kap.

A lejtőbe bevágott egykori sportpályán – a mai Bivalyréten – lesz a nagy méretű, 125 × 34,5 méter kontúrméretű raktárépület, amely – mint fokozott biztonságot követelő létesítmény – védett, bekerített területen működik.