Többet fordítottak tavaly öngondoskodásra a magyarok

pénz, pénzügy, pénzügyek, megtakarítás, anyagiak, illusztráció
Woman putting golden coin in pink piggy bank for step up growing business to profit and saving with piggy bank, Saving money for future plan and retirement fund concept.
Vágólapra másolva!
Több mint kétmillió hazai pénztártagnak tavaly is kiemelten fontos volt a pénzügyi nehézségektől mentes időskor és az egészségmegőrzés anyagi feltételeinek biztosítása, vagyis az öngondoskodás – mondta a Világgazdaságnak Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke (ÖPOSZ).
Vágólapra másolva!

A szövetség 2021-es eredményei szerint ugyanis a nyugdíjpénztári befizetések 4,6 százalékkal, az egészségpénztári hozzájárulások pedig csaknem 12,5 százalékkal bővültek egy év alatt.

A taglétszám az egészségpénztárak esetében gyarapodott nagyobb mértékben, az ÖPOSZ tagpénztárai 27 ezer új belépőt regisztráltak. A kezelt vagyon mindkét pénztártípusnál nőtt.

Több szempontból is kihívásokkal teli év volt 2021, ám a pénztári szektor tapasztalatai így is pozitívnak látszanak – mondta az ÖPOSZ elnöke. A nyugdíjpénztárakban kezelt vagyon értéke 2021 végén 1675 milliárd forint volt, ami 6,6 százalékos növekedést takar, a pénztárakhoz 117 milliárd forint érkezett. A taglétszám nem változott számottevően, a teljes nyugdíjpénztári létszám 1 millió 74 ezer volt 2021 végén. Az elmúlt tíz évben megduplázódtak az összesített tagi megtakarítások, az éven belüli tagi befizetések összege pedig majdnem a duplájára emelkedett.

Az egészségpénztári hozzájárulások túlszárnyalták a nyugdíjcélúakat Forrás: ÖPOSZ

Nyugdíj- és egészségpénztári megtakarításaik segítségével akár közép- és hosszú távú célokat is megvalósíthatnak a pénztártagok Nagy Csaba szerint, de hangsúlyozta: ehhez érdemes minél előbb megtenni az első lépéseket, akár kis összegű, néhány ezer forintos havi befizetésekkel is.

Az egészségpénztárak által kezelt vagyon 4,5 százalékkal, 63,75 milliárd forintra gyarapodott egy év alatt, de csaknem 12,5 százalékos bővülésről számoltak be az egészség- és önsegélyező pénztárak is.

Az egészségpénztárakba 49,4 milliárd forintot fizettek be a tagok, akiknek a tábora tovább növekedve elérte a 947 ezer főt. Kifejezetten pozitív változás volt 2020-hoz képest a szolgáltatások között a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása, amelynek kiadási összértéke 30,4 százalékkal, a szolgáltatás esetszáma pedig 29,1 százalékkal nőtt.

A korábbinál a munkáltatók is nagyobb összeggel támogatták dolgozóik öngondoskodását: a nyugdíjpénztárakba 34,8 milliárd forintot fizettek be, az egészségpénztárakba pedig 8,2 milliárdot.

Az egészség- és önsegélyezőpénztári, munkáltatói befizetések 16,99 százalékkal nőttek, a nyugdíjcélúak pedig 5,45 százalékkal.