700 éve folyamatosan csökkennek a kamatok

bank, kamat, kamatok, csökken, pénzügy, pénz, vagyon
Turkish Coin stack step down graph with red arrow. Risk management business financial and managing investment concept
Vágólapra másolva!
Ma olyan alacsony kamatozású környezetben élünk, ahol a kormányok és intézmények hitelfelvételi költsége alacsonyabb a történelmi átlagnál. Ennek oka főként abban keresendő, hogy az elmúlt évtizedek válságait szinte kivétel nélkül a reálkamatok csökkenése követte. Ez utóbbi fogalom a piaci kamatok, hozamok valamint az infláció különbözetét takarja. Paul Schmelzing, a Bank of England (BOE) tudósának hét évszázad kamatait összehasonlító elemzése rámutatott, hogy az elmúlt hétszáz esztendő alatt a globális reálkamatok átlagosan 1,96 bázisponttal csökkentek éves szinten, amely a százalékpont 1/100-ad részét, azaz 0.0196 százalékot jelenti.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint az alacsony reálkamat-környezet a történelem során fontos szerepet játszott a válságokból való kilábalás felgyorsításában, és különösen a magas eladósodottsággal jellemző időszakokat követő helyreállítási periódusokban volt megfigyelhető. Ilyenkor ugyanis az alacsony kockázatmentes reálkamatok a beruházások élénkítésén és az adósságleépítés felgyorsításán keresztül támogatják a kilábalást.

Mi a reálkamat?

A reálkamat a névleges (nominális) kamat inflációval korrigált értéke. Kamata lehet hitelnek és befektetésnek egyaránt. A reálkamat mértéke azt mutatja meg, hogy az éves áremelkedés mértékét alapul véve, hogyan alakul egy hitel éves költsége, illetve ha az egy betéten jelentkezi, azt, hogy ténylegesen mennyi a betéten "keresett" pénz.

Napjainkban is sok szuverén kamatláb van a negatív tartományban, még úgy is, hogy közben példátlanul nagy, mintegy 10 ezer milliárd dollárnyi negatív hozamú adóssággal néz szembe a világ. Ezen intézkedés logikája tulajdonképpen a megtakarítások szintjének visszafogásán, illetve a pénz alternatív felhasználásának ösztönzésén alapul, hiszen

ha az emberek számára kamatfizetési kötelezettséget jelent pénzösszegeik megtakarításként való elhelyezése, ennél már profitálóbb lehet annak minden másra való felhasználása, beleértve a pénz elköltését is.

A reálkamat a névleges (nominális) kamat inflációval korrigált értéke, amelynek alakulásáról Schmelzing professzor nyolc évszázadot felölelő időszakban, a fejlett gazdaság teljes GDP-jének 78 százalékát figyelembe véve gyűjtött adatokat. A professzor adataiból - melyet az alábbi táblázat mutat - jól látható, hogy a reálkamatok negatív történelmi lejtést produkálnak. Magyarán: évszázados viszonylatban csökkennek. Az átlagos reálkamat az 1300-as évek 5,1 százalékáról az 1900-as évekre már átlagosan 2 százalékra csökkent.

Miért eshetnek a kamatok?

Paul Schmelzing elemzése szerint több gazdaságtörténeti tényezőre is visszavezethető a folyamatos kamatcsökkenés. Ezek közül különösen jelentős hatással bírnak:

  1. A termelékenység csökkenése. Ha a teljes gazdasági kibocsátás zsugorodik, akkor a reálkamatok is csökkennek. 1970 óta a termelékenység növekedése lelassult. Az alacsonyabb termelékenységnövekedés pedig kevesebb üzleti beruházást, így kisebb tőkekeresletet is jelent, amely alacsonyabb kamatokat hoz magával.
  2. Demográfia hatás. A demográfiai viszonyok is számos szinten befolyásolják a kamatlábakat. A népesség elöregedése – a csökkenő termékenységgel párosulva – magasabb megtakarítási rátát, hosszabb várható élettartamot és alacsonyabb munkaerő-piaci részvételi arányt eredményez. A nyugdíjasok számának növekedése és a csökkenő munkaerő létszáma szintén a reálkamatok csökkenése irányába hat.
  3. Visszafogott gazdasági növekedés. Egy visszafogottabb gazdasági növekedés negatív hatással lehet a jövőbeli bevételekre is, miközben lenyomhatja a reálkamatot. 1961 óta az OECD-országok GDP-növekedése 2018-ban 4,3 százalékról 3 százalékra esett vissza. Larry Summers a Nemzetközi Valutaalap 2013-as konferenciáján egyenesen „világi stagnálásnak" titulálta az 1970-es évek óta tartó tendenciát.

Az idők során a kötvényhozamok is csökkentek

A jelentés szerint egy másik tendencia is egybeesett a kamatszint csökkenésével, méghozzá a kötvényhozamok csökkenése.

A Bank of England professzorának statisztikái azt mutatják, hogy az 1300-as évek óta a globális névleges kötvényhozamok a 14 százalék felettiről mintegy 2 százalék körülre csökkentek.

A képen a Rothschildok egykori frankfurti háza látható. Kétszázhetvenöt esztendővel ezelőtt, 1744. február 23-án született Mayer Amschel Rothschild, a nemzetközi bankárdinasztia megalapítója. A család első igazi nagy üzletét 1804-ben bonyolította le, amikor az anyagilag megszorult VII. Keresztély dán királynak nyújtottak uzsorakamatra hitelt. Forrás: Roger-Viollet via AFP

Tény, hogy mára a fejlett gazdaságok államháztartásainak eladósodottsága igen magas, és nemcsak az állami költségvetések, de a magánszereplők (lakosság, vállalatok) adóssága is számottevően emelkedett. A teljes adósság mértéke már meghaladja ezen gazdaságok éves GDP-jének háromszorosát, miközben az elmúlt öt évben már a fejlődő gazdaságok adóssága is igen jelentőssé vált.

A szakértők szerint összességében a globális környezetben mind rövid távú, mind hosszabb távú tényezők tartósan alacsony reálkamatok kialakulására utalnak. A hosszú távú kamatláb csökkenése erősebb befektetési reakciót válthat ki a piacvezetők részéről és kifejezetten támogatja a gazdaságok új egyensúlyának elérését, valamint állami szinten az inflációs célok fenntartását.

A cikkben összefoglalt állítások kapcsán ugyanakkor ki kell emelni, hogy ezek hangsúlyosan nagy, átfogó folyamatokra, illetve tendenciákra utalnak. Természetesen rövidebb periódusokban vizsgálva elképzelhető a reálkamatok emelkedése, sőt, a hitelekre és a betétekre számított kamatok bizonyos mértékű, ellenkező előjelű mozgása is.