2022 januárjában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4554 GWh volt, amely az elmúlt hét év legmagasabb január havi felhasználását jelentette. A bruttó villamosenergia-termelés 3 292 GWh volt, amelynek 14,9 százalékát adta megújuló energiaforrás. Ennek mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 39,9 százalékkal nőtt. – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, januári adatokat közlő energiastatisztikai riportjában.

Az országos primerenergia-termelés 2022. januárban 45,29 PJ volt, amely 0,44 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,05 PJ-lal, az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,35 PJ-lal, a nukleáris termelése 0,05 PJ-lal emelkedett, míg az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,02 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primerenergia-felhasználás 2022. január hónapban 124,77 PJ volt, amely 5,73 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 5,50 PJ-lal emelkedett, míg a megújuló energiaforrásoké 0,24 PJ-lal, az egyéb nem megújuló energiahordozóké 0,02 PJ-lal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A fosszilis energiaforrásokon belül minden energiahordozó felhasználása emelkedett.

A földgáz belföldi felhasználása 55 582 TJ volt, amely 4,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos hónapjánál.

IllusztrációForrás: shutterstock

2022 januárjában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4554 GWh volt, amely az elmúlt hét év legmagasabb január havi felhasználását jelentette. A belföldi felhasználás önfogyasztás és hálózati veszteség nélkül 4 078 GWh-át tett ki. A bruttó villamosenergia-termelés 3 292 GWh volt, amely 3,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjánál 39,9 százalékkal volt magasabb. A fosszilis alapú termelés 3 százalékkal csökkent az előző év januárjához képest, a nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 0,3 százalékkal emelkedett.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia legnagyobb részét, 39,9 százalékát a napenergia, 32,9 százalékát a biomassza forrás, 18 százalékát pedig a szélenergia biztosította.

IllusztrációForrás/Kép: Hárfás Zsolt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65-ödik napon érhetők el. A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Az energiastatisztikai adatok és az ahhoz kapcsolódó riport elérhetők a hivatal honlapján itt és itt. Az adatok megértését infografika is segíti, amely a hivatal honlapján érhető el.