Új magyarországi importőre lesz a Renault autóinak

RENAULT MEGANE E-TECH ELECTRIC
VERSION TECHNO - ROUGE FLAMME
Vágólapra másolva!
Az európai autókereskedelmi piac egyik meghatározó szereplőjével, a portugál Salvador Caetano csoporttal közösen vásárolja fel a Renault Hungária Kft.-t az AutoWallis Nyrt., megszerezve ezzel a Renault, a Dacia és az Alpine márkák kizárólagos magyar importőri jogát. A tranzakció versenyhivatali jóváhagyását követően, várhatóan 2022. július 1-től kerülhetnek a márkák importőri jogai az AutoWallishoz és partneréhez - áll a megállapodásról kiadott közleményben.
Vágólapra másolva!

Újabb jelentős akvizícióról állapodott meg a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett AutoWallis Nyrt., miután háromoldalú szerződést kötött a Renault Csoporttal és a portugál Salvador Caetano Csoporttal. A megállapodás alapján

az AutoWallis és a Salvador Caetano Csoport 50-50 százalékos részesedéssel AutoWallis Caetano néven létrehoz egy új vállalatot, mely felvásárolja a Renault, Dacia és Alpine márkák magyar importőri jogát birtokló Renault Hungária Kft.-t.

A két autókereskedelemmel és mobilitási szolgáltatások nyújtásával foglalkozó vállalat így egyenlő tulajdoni hányaddal lesz tulajdonosa a 2021-ben 70,3 milliárd forint árbevételű magyar értékesítő vállalatnak, amennyiben a tranzakció zárásához szükséges összes feltétel teljesül. A tervek szerint az új felállásban 2022. július 1. napjától válik majd a három márka importőrévé a közösen létrehozott vállalat.

Az AutoWallis bízik benne, hogy a most bejelentett együttműködés jó alapot adhat további esetleges együttműködésre a Caetano és a Renault csoportokkal. A Renault Hungária 2021-ben összesen 8139 darab Dacia járművet értékesített, amely ezzel a 7. legnagyobb márka volt a magyar piacon, míg Renaultból 5207 darab fogyott.

Illusztráció Forrás: Renault

A Renault Hungária felvásárlásának módja különleges nem csak a magyar, hanem az egész európai piacon is, hiszen két olyan vállalat stratégiai együttműködésén alapul, melyek azonos iparágban dolgoznak, de eltérő földrajzi környezetben, így nem közvetlen versenytársai egymásnak

– mondta el Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója a megállapodás létrejötte kapcsán. Hozzátette, hogy az AutoWallis az érintett három márkán kívül más területeken önállóan folytatja a növekedését, fejlesztéseit, akvizícióit és stratégiájának megvalósítását. A mostani lépéssel az AutoWallis tovább erősíti piaci pozícióját, hiszen újabb nagy márkák kerülhetnek be nagykereskedelmi portfoliójába.

Philippe Buros, a Renault Csoport értékesítésért és marketingért felelős alelnöke elmondta: „A Salvador Caetano Csoport a Renault Csoport régi partnere, míg az AutoWallis Csoport a közép-kelet-európai régió elismert autókereskedelmi vállalata. A két csoport jól kiegészíti egymást, ezért esett rájuk a választásunk. Biztos vagyok benne, hogy ennek a megállapodásnak köszönhetően a Renault Csoport megvalósítja stratégiai elképzeléseit Magyarországon."

Miguel Ramos, a Salvador Caetano Csoport vezérigazgatója elmondta: „A magyar piacra szóló megállapodás egy újabb lépés a Salvador Caetano Csoport és a Renault Csoport közötti partnerségben és európai növekedési terveinkben. Az AutoWallis Csoporttal kötött együttműködés egy új és izgalmas lehetőség arra, hogy tovább építsük stratégiánk pillérjeit, és hozzájárulhat ahhoz, hogy végrehajtsuk a Renaulutiont Magyarországon.

Illusztráció Forrás: Renault

Andrew Prest, az AutoWallis Nagykereskedelmi Üzletágának vezetője a felvásárlás bejelentésekor elmondta, hogy

a Renault egy merész és ikonikus márka, amely óriási piaci ismertséggel és kiemelkedő innovációs háttérrel rendelkezik, míg a Daciák megbízhatóságukról és megfizethetőségükről híresek.

Hozzátette, hogy a Renault Csoport a technológiai fejlesztések élén jár, és Európában piacvezető az elektromos járművek terén, így megtiszteltetés ezen márkák képviselete Magyarországon, és remek lehetőség a Salvador Caetano Csoporttal az együttműködésre.

Kiemelte: a tranzakció rámutat arra, hogy az AutoWallis olyan komoly nagykereskedelmi tapasztalatokat tud már felmutatni, mely a nemzetközi autókereskedelmi piac szereplőinek figyelmét is felkelti. Az AutoWallis a régió 14 országában, míg a portugál Salvador Caetano elsősorban az ibériai félszigeten, Dél-Amerikában és Afrikában rendelkezik komoly tapasztalatokkal az autókereskedelem területén.