Egy átlagos amerikainak 3 millió évet kellene dolgoznia Elon Musk vagyonáért

Elon Musk
BERLIN, GERMANY DECEMBER 01: SpaceX owner and Tesla CEO Elon Musk poses on the red carpet of the Axel Springer Award 2020 on December 01, 2020 in Berlin, Germany. (Photo by Britta Pedersen-Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Elon Musk most a világ leggazdagabb embere, letaszítva ezzel Jeff Bezost a Forbes magazin éves listájának éléről. A Tesla alapítója hatalmas előnnyel áll az élen, és az is kiderült, hogy egy átlagbért kereső amerikainak több mint 3 millió évet kellene dolgoznia azért, hogy megkeresse Musk vagyonát.
Vágólapra másolva!

Napvilágot látott a Forbes magazin éves listája, amely a világ milliárdosait rangsorolja. Ennek alapján Elon Musk a világ leggazdagabb embere 219 milliárd dolláros nettó vagyonnal, letaszítva a trónról Jeff Bezost.

Az Amazon alapítója ugyanis a második helyre csúszott vissza 171 milliárd dollárral.

A bronzérmes az LVMH luxusóriás vezetője, Bernard Arnault (és családja) lett, 158 milliárd dollárral. A top 10-es listára felfért még Bill Gates (129 milliárd), Warren Buffett (118 milliárd), Larry Page (111 milliárd), Sergey Brin (107 milliárd), Larry Ellison (106 milliárd), Steve Ballmer (91,4 milliárd), valamint Mukesh Ambani (90,7 milliárd dollár).

A 36. éves Forbes listára egyébként 2668 milliárdos került fel, ami 87-tel kevesebb, mint egy éve.

A listán szereplők összvagyona pedig 12.700 milliárd dollár volt, ami 400 milliárddal marad el a 2021-es szinttől.

A legnagyobb csökkenéseket Oroszországban és Kínában mérték. Előbbiben 34-gyel zsugorodott a milliárdosok száma az egy évvel korábban mérthez képest, míg Kínában 87-tel csökkent a milliárdosok száma.

Mindazonáltal a magazin elemzése kiemeli, hogy több mint 1000 olyan milliárdos él a Földön, akik növelni tudták a vagyonukat 2021-hez képest.

Emellett 236 új milliárdos lépett fel a listára, és

először adott milliárdos magánszemélyt Barbados, Bulgária, Észtország, valamint Uruguay.

A milliárdosok körében továbbra is az Egyesült Államok vezeti a listát. A világ legnagyobb gazdaságában 735 milliárdos él, 4700 milliárd dolláros összvagyonnal. A második Kína, ahol 607 milliárdos él, akik kollektív vagyona 2300 milliárd dollár.

Mivel az ilyen elképesztő vagyonok szinte értelmezhetetlenek az átlagember számára, a Statista megnézte, egyes országokban az átlagbért keresőknek mennyit kellene dolgozniuk ahhoz, hogy megkeressék az adott állam leggazdagabb emberének vagyonát. Bár ezek látványos számok, fontos kiemelni, hogy a milliárdosok vagyonának jelentős része részvényekből származik, tehát nem munkabérből. Ezért fordulhat elő, hogy Musk a Tesla részvényeinek szárnyalásával nagyon gyorsan hatalmas vagyonosodást könyvelhetett el, de egy nagyobb részvénypiaci zuhanás idején a milliárdosok vagyona hirtelen erősen le is csökkenhet – erre legutóbb Mark Zuckerberg volt a legjobb példa.

Hány millió évet kellene dolgoznia egy ország lakosának ahhoz, hogy átlagbérből megkeresse az adott állam leggazdagabb emberének összvagyonát Forrás: Statista

Miként a Statista ábráján is látszik,

egy átlag amerikainak 3,1 millió évet kellene dolgoznia ahhoz, hogy megkeresse Musk csillagászati vagyonát,

mivel az amerikai éves átlagbér (az OECD 2020-as adatai alapján) 69.392 dollár, vagyis nagyjából 23,4 millió forint. Érdekesség viszont, hogy az amerikai éves medián jövedelem, amely kiküszöböli a nagyon alacsony és nagyon magas jövedelműek torzító hatásait, mindössze 35.805 dollár volt 2020-ban. Vagyis aki ennyit keres, annak már 6,1 millió évet kellene dolgoznia Musk vagyonáért.

Németországban viszont elegendő csupán 900 ezer év ahhoz, hogy az átlagbérből valaki megkeresse a leggazdagabb német, Dieter Schwarz 47 milliárd dolláros vagyonát.

Schwarz egyébként a Schwarz-Gruppe nevű konglomerátum tulajdonosa, amely olyan szupermarket-láncokat üzemeltet, mint például a Lidl.

Az összesítésből az is kiderül, hogy Kínában például 15,3 millió évet kellene dolgoznia egy átlag kínainak, hogy megkeresse az ország leggazdagabb emberének vagyonát, míg Indiában ehhez 17,4 millió évre lenne szükség.