Már hivatalosan is termelhet a 97 évre tervezett kínai gigabánya

bányászat Kína
This picture taken on August 5, 2015 shows an excavator moving coal onto a truck at a coal port in Lianyungang, east China's Jiangsu province. China has been underreporting its coal consumption for years, experts said on November 4 after reports that official statistics have been revised upwards by hundreds of millions of tonnes a year. CHINA OUT AFP PHOTO / AFP / STR
Vágólapra másolva!
Megkapta a helyi működési engedélyt is a kínai gigabánya az ország legnagyobb szénközpontjának számító Ordos területén. A szénipari létesítmény kapacitása évi 15 millió tonna, és akár közel 97 évig is üzemelhet.
Vágólapra másolva!

Április elején megkapta a szükséges regionális engedélyeket is a Lianhai Coal Industry nevű vállalat, hogy termelhessen az összesen 170 ezer négyzetkilométeren elterülő óriásbányájában.

A Belső-Mongóliában található bánya 2,03 milliárd tonna szénkészletet rejt magában, és az üzem becsült élettartama majdnem 97 év lesz.

A bánya évente 15 millió tonnás kitermelési kapacitással működik – írja a Mining.com.

Megkapta a helyi engedélyeket is a kínai gigabánya Forrás: AFP/Greg Baker

A bánya működésének sajátossága, hogy az illetékes kínai hatóság már 2019-ben megadta a szükséges engedélyeket, de a helyi jóváhagyás eddig hiányzott. A létesítmény azonban már eddig is működött, viszont csak most vált teljesen szabályossá a termelése.

Ordos egyébként Kína legnagyobb szénbányász központja, és a terület több szenet termel, mint bármely ország a világon.

Az idei év első két hónapjában a régió kibocsátása 197 millió tonna volt, vagyis ha ez az ütem tartósnak bizonyul, akkor az egész éves kibocsátás elérheti az 1,18 milliárd tonnás szintet is.