Szalmonellaveszély: Kinder-termékek visszahívását jelentették be magyar áruházláncok

Kinder tojásban rejtegette a drogot a 3 gyerekes anyuka news
Vágólapra másolva!
Friss figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szalmonellával szennyezett, Kinder márkanév alatt megjelent édességek miatt. Az érintett termékek körébe nemcsak a népszerű meglepetéstojások egyes változatai, hanem más csokoládétermékek is beletartoznak. Mutatjuk részletesen, hogyan tudja ellenőrizni, érintett-e a visszahívással az ön által vásárolt termék.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo arról az elsők között beszámolt, először a brit kiskereskedelemben észlelték a fertőzés miatt veszélyes termékek jelenlétét. Később kiderült, hogy a szennyezett termékek a jelek szerint egy belgiumi, arloni gyárból kerülhettek be nemcsak a már említett helyszínekre, hanem számos más európai ország kiskereskedelmébe is.

Majd a Nébih közlése alapján bizonyossá vált, hogy a szennyezett tételekből Magyarországra is bőven jutott.

A hivatal erről szóló tájékoztatóját azzal a jelzéssel adta ki, hogy az abban szereplő, a szennyezés miatt visszahívással érintett termékek, illetve az egyes termékeken belül a gyártási tételek köre bővülhet.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Mely termékek érintettek a visszahívásban?

Fontos, hogy azok a vásárlók, akik Kinder-termékeket vásároltak, ellenőrizzék a termékek adatait és vessék össze az érintett termékek nyilvántartásával.

Ez azért nagyon fontos, mert az érintett termékek listája jelenleg nem végleges.

Azaz előfordulhat, hogy az eddig ismert termékek mellett továbbiaknál is felmerül a szalmonellaszennyezettség jelenléte, vagy annak gyanúja.

A termékek magyarországi forgalmazója, a Ferrero Magyarország Kft. tájékoztatása alapján hazánkban az alábbi termékek lehetnek érintettek a szennyezettségben, ezért a cég ezeket elővigyázatosságból visszahívja a fogyasztóktól:

Kinder Schokobons 46g, 125g, 200g, 300g,
Kinder Surprise Maxi 100g,
Kinder Mix 198g,
Kinder Maxi Mix 133g,
Kinder Mini Eggs 250g,
Kinder Happy Moments 133g, 162g, 347g

Lényeges azonban, hogy ezeknek a termékeknek különböző gyártási tételei kerültek forgalomba, adott esetben más lejárati dátumokkal, illetve gyártási azonosítóval. Az, hogy mely tételek érintettek a visszahívásban, egy folyamatosan frissülő táblázat mutatja.

Továbbá nagyon fontos, hogy a Ferrero Kft. tájékoztatásán túl, ahogy erre a hatóság felhívja a figyelmet,

a visszahívás kapcsán az egyes áruházláncok további tájékoztatókat jelentettek meg.

Tehát az áruházláncoknál a fenti hivatkozáson elérhető táblázatban szereplőktől eltérő tételek is szerepelnek, és a visszavételükre vonatkozó információkat is tartalmaznak. Ez tehát azt jelenti, hogy az egyes áruházláncok a Ferrero által kiadott listán kívüli tételekre is önkéntes visszahívást jelenthettek be, elővigyázatossági okokból.

Ellenőrizze az áruházak által kiadott tájékoztatást is!

Fontos tehát, hogy azokat a termékeket sem szabad elfogyasztani biztonsági okokból, melyeket az áruházak maguk szerepeltetnek visszahívásukban. Ebben segítenek az alábbi elérhetőségek:

Ha ön az Aldi valamelyik áruházában vásárolt Kinder-terméket, ellenőrizze a visszahívást ide kattintva!

Ha ön a Müllerben vásárolt ilyen terméket, ide kattintson az információkhoz!

Ha a Lidlben vásárolt, nézze meg itt, érintett-e a termék a visszahívásban!

Ha a GRobyban vásárolt, itt tudja ellenőrizni!

Ha az Auchban vásárolt, kattintson ide!

Ha a Tescóban vásárolt, ide kattintson!

Ha a Sparban vagy Intersparban vásárolt ilyen terméket, itt tudja ellenőrizni, vissza kell-e vinnie!

Ha a Penny Market valamelyik üzletében vásárolta, kattintson ide!

Fontos tehát, hogy

  • akár a Ferrero által frissített terméklistán,
  • akár az üzletláncok saját tájékoztatóján találja meg az ön által vásárolt terméket,

azt ne fogyassza el!

A termékeket az áruházláncok kiadott tájékoztatása szerint jellemzően bármely, a lánchoz tartozó boltban, a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszaveszik, vételárát visszatérítik.

A Nébih megkezdte, illetve végzi az érintett termékek nyomonkövetési vizsgálatát. A hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a vásárlók kérdéseikkel és panaszaikkal a Ferrero Magyarország Kft. fogyasztóvédelmi csoportjához fordulhatnak (elérhetőség: https://www.ferrero.hu/ferrero-care/).

A tünetekről:
A Salmonella okozta fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is maradhat.

A Salmonelláról a Nébih Veszélyzóna adatbázisában olvashatnak bővebben.