Váratlan fordulat: lehet, hogy vége az okostelefonoknak?

régi mobiltelefon, telefon, mobil, 
Horizontal TELECOMMUNICATIONS TELEPHONE SHOP PRICE TICKETING MOBILE TELEPHONY
People windowshop for free mobile phones at a street-side display by one of Hong Kong's six mobile telephone network operators 01 March in Hong Kong. A ferocious new mobile telephone price war began Monday as users are permitted for the first time to switch networks without changing their existing numbers. Service providers have already slashed prices and are offering handsets for free to entice current users to stay and new users to sign up. Hong Kong has 2.9 million mobile phone users in the territory, accounting for 42 percent of the population. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO/Robyn BECK (Photo by Robyn BECK / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben az okostelefonok globális térhódítása megállíthatatlannak tűnik, világszerte egyre többen vannak, akik elkezdenek visszatérni a hagyományos készülékekhez. Elsőre meglepő lehet, de a „buta" telefonok népszerűsége folyamatosan nő, ahogy sokan úgy érzik, túl sok stresszt jelent az életükben a folyamatos online elérés, amit az okostelefonok kínálnak.
Vágólapra másolva!

A mai tinédzserek szinte együtt nőttek fel az okostelefonokkal, de a legtöbb ma élő nemzedék még élénken emlékszik arra az időre, amikor még nem volt profi, szinte egy számítógép tudásával felérő készülék mindenki zsebében. A mobiltelefonok az 1990-es években még csak egyszerű telefonkészülékek voltak, melyekkel csak telefonálni és SMS-ezni lehetett – a szerencsésebbek rádiót is hallgathattak és gyenge minőségű fényképeket készíthettek.

Az okostelefonok azonban a 2000-es évek végétől globális hódításra indultak, és szinte teljesen kiszorították a hagyományos készülékeket.

Ennek elsődleges oka a széleskörű, az élet számos területén hasznos alkalmazások kifejlesztése és a közösségi média elterjedése. Ma már tehát az okostelefonoknak szinte csak másodlagos funkciója a telefonálás lehetősége, elsődlegesen bármikor elérhető, egyre fejlettebb számítógépekként funkcionálnak, gyors és azonnali internetkapcsolattal.

Néha a fiataloknak is sok az okostelefon

Mindazonáltal a BBC tudósítása szerint egyre többen - a fiatalokat is beleértve - gondolják úgy, hogy az okostelefonok túlságosan meghatározzák az életüket. Ahogy ugyanis az alkalmazások folyamatos értesítéseket küldenek, a felhasználók pedig egyre inkább úgy érzik, mindig és mindenhol elérhetőnek kell lenniük az interneten, úgy válik sokaknak egyre nyomasztóbbá az okostelefon.

A Nokia 3310-es volt minden idők egyik legnépszerűbb mobiltelefonja Forrás: Origo

A SEMrush szoftvercég nemrég közölt jelentése pedig számokkal is alá tudja támasztani ezt a trendet. 2018 és 2021 között ugyanis a hagyományos nyomógombos telefonokra vonatkozó Google-keresések száma 89 százalékkal emelkedett. A Deloitte tavalyi adatai szerint pedig az Egyesült Királyságban tavaly minden tizedik mobiltelefon-használónak hagyományos készüléke volt.

Noha a klasszikus telefonok eladásai még bőven elmaradnak az okostelefonok mögött,

a népszerűség növekedését jól mutatja, hogy tavaly a globális értékesítések elérték az egymilliárd darabot, szemben a 2019-es 400 millió darabbal.

Ezzel párhuzamosan az okostelefonok piacán tavaly 1,4 milliárd darabot értékesítettek, és 2020-ban például 12,5 százalékos volt az eladáscsökkenés.

A hagyományos telefonok népszerűsége mögött azonban számos tényező áll. Részben az új divat, részben a nosztalgia, de még az is, hogy

manapság sok TikTok videóban jelennek meg a hagyományos telefonok, egyfajta retró hangulatot alakítva ki a fiatalok számára.

A felívelő trendnek komoly lendületet adott, amikor 2017-ben újra piacra dobták az ikonikus Nokia 3310-es készülék felújított változatát. A készüléket először 2000-ben adták ki, és máig minden idők egyik legnépszerűbb mobiltelefonjának számít.

Egyre többen ábrándulnak ki az okostelefonokból Forrás:Shutterstock

A hagyományos telefonok a digitális detoxikáció eszközei lehetnek

Egy hagyományos mobiltelefonokat gyártó New York-i cég, a Light Phone társalapítója elmondta, az újabb készülékek csak kevéssel „okosabbak" mint a klasszikus modellek. Vagyis lehet rajtuk zenét és podcast adásokat hallgatni, illetve Bluetooth-on keresztül csatlakoztatható hozzájuk fejhallgató is. Fontos azonban, hogy nem lehet rajtuk emaileket olvasni, nem elérhetők a közösségi média vagy a híroldalak, valamint a keresőszoftverek. Következésképpen a felhasználó tudatosan le van választva a kortárs online élet minden olyan eleméről, amely az okostelefonok esetében növelheti a szorongást.

Az amerikai vállalat egyébként 2021-ben rekorderős pénzügyi évet zárt, ahogy az eladásai 150 százalékkal erősödtek 2020-hoz képest.

Még annak ellenére is, hogy a Light Phone termékei relatíve drágának számítanak, az árak ugyanis 99 dollárnál (kb. 33 ezer forint) kezdődnek.

Kaiwei Tang társalapító elmondta, a vállalat eredetileg azért jött létre, hogy másodlagos telefonokat gyártson a felhasználóknak az okostelefonok mellé, de a fogyasztók ma már egyre inkább elsődleges készülékekként veszik ezeket a készülékeket.

Tang hozzátette, őt is meglepte, hogy a vásárlókör jelentős része a 25-35 évesek közül kerül ki, miközben sokkal idősebb vásárlókra számított. Úgy tűnik tehát, miként erre már tanulmányok is utalnak, hogy

egyre többeknek van igénye egy olyan, egyszerűbb életformára, amelyben csökkenhető az okostelefonok által generált stressz.

Az persze kérdéses, hogy a hagyományos telefonok felfutása mennyire lesz csupán múló divat. Jól látszik azonban, hogy az okostelefonok, minden előnyük ellenére, sokszor csak túlzott nyomást jelentenek a felhasználók számára. A „buta" készülékek pedig képesek lehetnek csökkenteni ezt a stresszt a hétköznapokban.