Bezár a belgiumi Ferrero-gyár, ahonnan Magyarországra is kerültek szalmonellás termékek

Ferrero gyár Kinder szalmonella visszahívás Arlon
Illustration picture shows the Ardennes Ferrero factory in Arlon, Friday 08 April 2022. Chocolate maker Ferrero asks to bring its famous Kinder chocolate fantasy Surprise eggs and other Kinder products back to the store. In the European Union and the United Kingdom, 105 salmonella infections have already been linked to eating Kinder Surprise, Schokobons, and Kinder Mini Eggs. BELGA PHOTO ERIC LALMAND (Photo by ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Bezárja a Ferrero azt a belgiumi gyárát, ahonnan szallmonella-fertőzés gyanús termékek kerültek ki több országba, köztük Magyarországra is. A cég azt írta, hogy ez az egyetlen és helyes döntés, amelyet meg kellett hozniuk, és mélységesen sajnálják az esetet. Magyarországon eddig összesen hat terméket hívtak vissza.
Vágólapra másolva!

A Ferrero felfüggeszti tevékenységét a belgiumi Arlonban és kiterjeszti az ebben a gyárban gyártott Kinder termékék visszahívását - írta szombaton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a cég tájékoztatása alapján. A Kinder pénteki közleményében azt írta, hogy

A cég szerint ez befolyásolta a vizsgálatok gyorsaságát és hatékonyságát. Azt is hozzátették, hogy a gyárat csak a hatósági engedély birtokában nyitjuk meg újra.

A Kinder-termék 7 százaléka készült Arlonban

A visszahívás továbbra is csak azokat a termékeket érinti, amelyeket Arlonban gyártottak. A Kinder azt írta, hogy ebben az üzemben éves szinten a világszerte gyártott Kinder termékek teljes mennyiségének körülbelül 7 százaléka készül.

A Ferrero úgy döntött, hogy felfüggeszti tevékenységét a belgiumi Arlonban Forrás: Belga via AFP/Eric Lalmand

Mélységesen sajnáljuk az esetet. Szeretnénk őszintén elnézést kérni minden fogyasztónktól és üzleti partnerünktől, és köszönjük az élelmiszerbiztonsági hatóságok értékes útmutatásait – olvasható a Kinder közleményében.

Magyarországon hat terméket hívtak vissza

Hétfőn jelentette be a brit Élelmiszerbiztonsági Hatóság, hogy egy szalmonella járvánnyal való lehetséges kapcsolat miatt visszahívták a Kinder bizonyos termékeit. A hatóság akkor azt írta, hogy néhány kisgyereknél felütötte a fejét a betegség miután elfogyasztották az édességeket.

Később kiderült, hogy a szennyezett termékek az arloni gyárból kerülhettek ki, nem csak Nagy-Britanniába, hanem más országokba, a Nébih szerdai jelzése szerint köztük Magyarországra is.

A Ferrero Magyarország Kft. tájékoztatása alapján hazánkban az alábbi termékek lehetnek érintettek a szennyezettségben, ezért a cég ezeket elővigyázatosságból visszahívja a fogyasztóktól:

  • Kinder Schokobons 46g, 125g, 200g, 300g,
  • Kinder Surprise Maxi 100g,
  • Kinder Mix 198g,
  • Kinder Maxi Mix 133g,
  • Kinder Mini Eggs 250g,
  • Kinder Happy Moments 133g, 162g, 347g.

Lényeges azonban, hogy ezeknek a termékeknek különböző gyártási tételei kerültek forgalomba, adott esetben más lejárati dátumokkal, illetve gyártási azonosítóval. Az érintett termékekek frissülő listáját a Nébih honlapján tudja elolvasni.

A Salmonella okozta fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is maradhat.