Ezek voltak az árverések legnagyobb tavalyi sikerei

legdrágább érmék, Double Eagle (1933)
2. Double Eagle (1933), $7.6 Million
Vágólapra másolva!
Habár a tavalyi évben egyre népszerűbbek lettek az NFT-k (Non-fungible tokens, nem-helyettesíthető tokenek), az árveréseken szépen szerepeltek a kézzelfogható tárgyak, műalkotások, vagy épp különleges történelmi jelentőségű dokumentumok is. A Visual Capitalist összegyűjtötte az árverések legnagyobb sztárjait.
Vágólapra másolva!

A Visual Capitalist segítségével most betekintést kapunk a ritka gyűjtemények világába, egyetlen infografikán ábrázolták a 2021-es év legnagyobb aukciós eladásait. A képet követően mutatunk a kalapács alá került tételek közül néhányról pár érdekességet:

A 2021-es év árverési sztárjai Forrás: Visual Capitalist

1. tétel: Pablo Picasso Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse) című alkotása a művész szeretőjét, Marie-Thérèse Waltert (1909-1977) ábrázolja, aki állítólag jelentős hatással volt Picasso munkásságára, valószínűleg a múzsája lehetett, és a párnak 1935-ben házasságon kívüli gyermeke is született.

A Christie's New York-i árverésén ez volt az első festmény, amely közel két év óta 100 millió dollár feletti áron kelt el.

Az ezt megelőző rekordtartó Leonardo da Vinci Salvator Mundi című műve volt, amelyet 2016-ban 450 millió dollárért vásárolt meg Mohamed bin-Szalmán, Szaúd-Arábia trónörököse.

4. tétel: Az 1992 és 1998 között gyártott McLaren F1-et széles körben a világ egyik legkeresettebb szuperautójaként tartják számon. Számos, a mai napig ritkaságnak számító újítással rendelkezik, ilyen az aktív aerodinamika az alvázon, és a középre helyezett vezetői pozíció is. Ebből az autóból mindössze 106 darabot gyártottak, ez is hozzájárul keresettségéhez. A többsége hírességek tulajdonában van.

Elon Musk 2000-ben darabokra törte a saját McLaren F1-ét, amihez még biztosítása sem volt.

A képen szereplő autót a Gooding & Company, egy klasszikus autókkal foglalkozó aukciós cég adta el. Elárverezésekor még csak mindössze 390 kilométert tettek meg vele.

5. tétel: Az 1933-as Double Eagle az egyik utolsó 20 dolláros aranyérme, amelyet valaha gyártottak az Egyesült Államokban.

Abból a korszakból származik, amikor az aranystandard rendszer értelmében a dollár értékét még az aranyhoz kötötték.

Az érméket beolvasztották, amikor az USA áttért a fiat pénzre, és ma már csak 13 példány maradt fenn belőle. Miután 18,9 millió dollárt fizettek érte, ez a Double Eagle lett a világ legértékesebb ritka érméje.
(A fiat pénzek a központi bankok vagy más állami hatóságok által kibocsátott és deklarált törvényes fizetőeszközöket jelentik, ezeknek önmagukból fakadóan nincs belső értékük, valamint értékük nemesfémhez sem kötött.)

6. tétel: Henry McCarthy, közismert nevén Billy, a Kölyök, hírhedt amerikai törvényenkívüli volt, aki főleg ló- és marhatolvajlásból tartotta el magát. A Vadnyugat egyik leghíresebb pisztolyhősének tartották. A fennmaradt információk szerint 8 embert, köztük két seriff-helyettest is megölt. Végül Pat Garrett, Billy egykori társa, a rettenthetetlen bölényvadászból lett Lincoln megyei seriff kapta el, és lőtte le egy egycsövű Colt revolverrel 1881-ben.

Ez a valaha árverésen eladott legdrágább lőfegyver.

2. tétel: Az Egyesült Államok alkotmányának ez az első kiadású példánya hihetetlenül ritka és történelmi jelentőségű műtárgy. Ugyanilyen lenyűgöző az eladásának története is. A licitálás két fél között zajlott, az egyikük Ken Griffin volt, a Citadel amerikai multinacionális fedezeti alap és pénzügyi szolgáltató milliárdos alapítója és elnök-vezérigazgatója. A másik fél a ConstitutionDAO, egy több mint 17.000 kriptobefektetőből álló csoport volt. A "DAO" kifejezés egy decentralizált autonóm szervezetre utal, egy olyan online entitásra, amelynek nincs vezetése, a tagjai egyenlők, és amely átlátható szabályok alapján egy nyilvános blokkláncon keresztül végzi tevékenységét. Az alkotmány első kiadását végül Griffin vehette meg 43,2 millió dollárért. A ConstitutionDAO szervezői nem tudtak magasabb ajánlatot tenni, mert nem lett volna elég pénzük a dokumentum biztosítására, tárolására és szállítására.

S végül pár szót a mostanában nagyon népszerű NFT-kről, azaz a nem helyettesíthető digitális tokenekről. Habár az NFT-k csak a digitális világban léteznek, értékük mégis villámgyorsan növekedésnek indult. Ezek lényege, hogy a vásárlók blokklánc alapú tokenek segítségével tudják bizonyítani az adott tárgy eredetiségét. A tokenek egy digitális eszköz tulajdonjogait testesítik meg, a blokkláncban tárolják el a tranzakció adatait: a létrehozás és az eladás dátumát, valamint a vevő nevét. Az NFT-k népszerűségének hatására már az aukciós házak is rátaláltak a digitális térben megvalósított értékesítésre. A Christie's kevesebb, mint egy év alatt átlépte a 100 millió dolláros NFT-árverési forgalmat.