Elárulta a NAV, kikre figyelnek a hivatalnál idén különösen

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ellenőrzés
Nyíregyháza, 2013. április 24. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtója egy külföldi állampolgár adatait rögzíti útleveléből a nyíregyházi piacon 2013. április 24-én. A KGST piac néven ismert területen két szervezet száz munkatársa, a NAV vám- és pénzügyőrei, adóellenőrei, végrehajtói valamint a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal ellenőrei tartottak ellenőrzést. A helyszíni végrehajtások során öt millió forint bírságot fizettek meg az árusok. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Idén kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) többek között a katásokra, a webáruházakra, az őrző-védő cégekre, a nemzetközi tranzakciókra, valamint a legnagyobb személyi jövedelemadó visszaigénylőkre is - közölte az EY kedden az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi tanácsadó cég felhívja a figyelmet arra, hogy a NAV közzétette a 2022-re vonatkozó ellenőrzési tervét, amelynek értelmében a hatóság a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységekre koncentrál, ezért vizsgálják egyebek mellett

  • a webáruházakat,
  • a gépjárműkereskedőket,
  • az ingatlanközvetítőket,
  • a vendéglátóhelyeket,
  • a futárokat és
  • a taxisokat.

Ezen felül célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzések irányulhatnak a nagy élőmunkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói magatartás feltárására, ami elsősorban a vagyonvédelemmel, munkaerőkölcsönzéssel, valamint a takarítással foglalkozó cégeket érintheti.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Mindezek mellett a NAV nagy figyelmet fordít a kiemelt adózók ellenőrzése is. Idén ráadásul hangsúlyos lesz a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése is.

Hozzátették, hogy

új elemként jelenik meg a személyi jövedelemadó-visszaigénylések és visszatérítések szabályosságának vizsgálata, elsősorban a kedvezményezetteknél az önkéntes jogkövetés támogatásának érdekében.

Az ellenőrzési terv szerint idén tovább folytatódik a katások vizsgálata is, aminek elsődleges célja, hogy kiderüljön, leplezett foglalkoztatásban alkalmazzák-e ezeket az alvállalkozókat a megrendelők.
A közlemény idézte Bajusz Dánielt, az EY adóperes jogászát, aki elmondta: hatalmas adatbázist hozott létre az adóhatóság az elmúlt években, aminek köszönhetően egyre gyorsabban reagál a gazdasági-társadalmi trendekkel jelentkező adókockázatokra is.