Elképesztő volt az építőipar erősödése februárban

építőipar új fotók, építkezés, építés, sóder, homok, kavics, kő, beton  Construction site Stuttgart 21 Web Verkeh Steel Horizontal ECONOMY TRAFFIC BUILDING
08 July 2021, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: Workers attach parts of a reinforcement on the large construction site of the new train station, which will then be poured with concrete. The Stuttgart 21 rail project, which is worth billions, involves moving the station underground. Photo: Bernd Weißbrod/dpa (Photo by BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Februárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 42,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az idén januárinál a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 13,3 százalékkal volt magasabb - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Vágólapra másolva!

A KSH közlése szerint 2022 februárjában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Az épületek építményfőcsoport-termelése 56,2, az egyéb építményeké 20,0 százalékkal nőtt.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 69,8, az egyéb építmények építésében 6,8 százalékkal bővült a termelés. A speciális szaképítés 40,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
  • A megkötött új szerződések volumene 92,7, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 65,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 128,2 százalékkal nagyobb volt a 2021. februári bázisnál.
  • Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 19,2 százalékkal magasabb volt a 2021. február véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 15,6, az egyéb építményeké 21,7százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Weissbrod

2022 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 22,7 százalékkal emelkedett.