Elindult az ország első üzleti és gazdasági oktatási platformja, a beconomist

Beconomist
A beconomist portál nyitóképernyője
Vágólapra másolva!
A Pénzmúzeumhoz kötődő beconomist digitális oktatási platformon bárki könnyedén, gyorsan és díjmentesen fejlesztheti, illetve továbbk épezheti magát, és így akár a karrierjében is látványosan előreléphet. Fábián Gergely és Dr. Tóth Tamás írása.
Vágólapra másolva!

A felgyorsult világgal lépést kell tartani tudásban. A World Economic Forum szerint a következő 5 évben 85 millió munkahely megszűnhet, míg 97 millió új munkahely teremtődhet a mesterséges intelligencia és automatizáció hatására. Az új munkahelyekhez azonban magasabb szintű tudás és készségek szükségesek. A technológiai fejlődés, a fenntarthatóság és a kapcsolódó szabályozások minden területen új tudásokat követelnek meg a középiskolai végzősöktől kezdve egészen a szenior munkavállalókig.

Ezekkel a trendekkel az oktatásnak és az emberi erőforrás fejlesztésnek is lépést kell tartania. Számos kutatás bizonyítja, hogy a digitális eszközök használata hosszú távon megváltoztatja az agyműködésünket, ez pedig a tanulási folyamatainkra is hatással van. Ezekre a változásokra építenek a digitális oktatásban egyre inkább elterjedő trendek is. A hatékony tanulási folyamatokhoz igazodva − éppen ezért − egyre több rövid, bármikor és bárhonnan elérhető, saját tempóban feldolgozható oktatóvideóval találkozhatunk a világhálón.

A beconomist portál nyitóképernyője Forrás: Beconomist.hu

Mindezen felismerésből hívtuk életre a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeumához kapcsolódó beconomist platformot, melyet az MNB leányvállalata, az MNB-Edulab Kft. fejlesztett az elmúlt hónapokban. A platformon az ország vezető közgazdászainak és szakembereinek előadásában aktuális, közérthető és professzionális pénzügyi-gazdasági tartalmakat tettünk ingyenesen elérhetővé. A beconomist virtuális tere mellett a Pénzmúzeum fizikai tere is az inspirációgyűjtést szolgálja az oda látogatók számára, akik nemcsak értékes tudással és színes élményekkel, hanem elgondolkodtató és motiváló tartalmakkal térhetnek haza.. Akik pedig még mélyebb tudásra vágynak, azok a virtuális Pénzmúzeumban is találhatnak izgalmas oktatási anyagokat.

S hogy mit szeretnénk elérni ezekkel a videókkal? Elsősorban azt, hogy a gazdaság iránt érdeklődő magyar munkavállalók, szakemberek, pályakezdők, illetve egyetemi hallgatók friss és megbízható tartalmakkal bővíthessék szaktudásukat. Platformunkon pályaorientációs támogatást nyújtunk fiataloknak, komolyabb szakmai tartalmakat biztosítunk olyan munkavállalóknak, akik egy-egy adott szakterületen továbbképeznék magukat, de azoknak is hasznos támaszt adhat a beconomist, akik épp pályamódosításon törik a fejüket, és szakmát szeretnének váltani.

Az oldalra látogatók nem csak olyan aktuális témákkal ismerkedhetnek meg, mint például az e-aláírás és okosszerződések Dr. Szabó Orsolya innovatív jogász, illetve a megingó ingatlanpiac Banai Ádám, az MNB Ügyvezető Igazgatójának tolmácsolásában. Olyan általánosabb szakterületeken is továbbfejleszthetik magukat a beconomist felhasználói, mint például a makroökonómia, tőzsde, fintech, zöld pénzügyek, compliance, mesterséges intelligencia vagy a jövő vállalkozásai. De a sornak itt koránt sincs vége. A folyamatosan bővülő és megújuló videós tartalmainkkal színes és persze hatékony tanulási élményt szeretnénk biztosítani a felhasználóink számára − hosszabb távon is.

A beconomist ugyanakkor nem egy hagyományos oktatóvideó-gyűjtőoldal. Az egyik legfőbb küldetésünk ugyanis az, hogy a felhasználóink egy-egy személyre szabott tanulási útvonalon végighaladva a megszerzett tudásukat a mindennapi szakmai életükbe is be tudják építeni.

És hogyan működik a platform? A beconomist platformra látogatók a tanulási folyamatuk első lépéseként megadhatják, hogy milyen céllal érkeztek, milyen szakmai terveik vannak. A pályakezdő fiatalokat az oktatóanyagok megkezdése előtt speciális pályaorientációs kérdésekkel is segítjük, a továbbképzésre, átképzésre vagy a gazdasági ismereteik bővítésére vágyókat pedig tudásszintfelmérővel támogatjuk.

A portálon a szakma legjobbjaitól szerezhetnek ismereteket a gazdaság kérdései iránt érdeklődők Forrás: Beconomist.hu

Az oldal további különlegessége, hogy a videóanyagokat öt különböző témakör szerint csoportosítottuk. Az így megjelenő kurzusokat érdeklődési kör és tudásszint alapján is egy egyénre szabott tanulási útvonal mentén végezhetik el az érdeklődők. Így biztosítani tudjuk azt, hogy minden látogató a saját tudásszintjének megfelelő mértékű, plusz tudással gazdagodjon a kurzus elvégzésével. Az pedig, hogy ki mennyi idő alatt és mikor járja végig az utat, már csak a saját időbeosztásán múlik. A kurzusok végén játékos kvízkérdéseket is kapnak a felhasználóink, melyek segítségével az új tudásanyag még jobban és még tartósabban rögzülhet.

Pedagógiai szempontból nagyon fontos a befektetett munka elismerése is. Éppen ezért egy-egy tanulási útvonal elvégzése után Elismerő igazolást szerezhetnek a felhasználóink, amellyel feldobhatják az önéletrajzukat, vagy amelyet akár meg is oszthatnak a LinkedIn, illetve Facebook oldalukon.
A tudás az egyik legértékesebb befektetés, amit minél több ember számára szeretnénk elérhetővé tenni. A megszerzett tudással ugyanis nemcsak az adott felhasználó, hanem a gazdaság és a világ is tovább épülhet!

szerzők: Fábián Gergely, az MNB pénzügyi rendszer elemzéséért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgatója, a Pénzmúzeum igazgatója és az MNB-EduLab Kft. ügyvezető igazgatója, és Dr. Tóth Tamás, az MNB-EduLab Kft. igazgatóhelyettese

A platform indulásáról az MNB sajtóközleménye ide kattintva érhető el.