Hamis Tesla-közlemény a világhálón, senki nem tudja, honnan ered

Tesla, Budapest, illusztráció
Vágólapra másolva!
Több mint háromszorosára emelkedett szerdán egy amerikai bányacég részvényének ára, miután elterjedt a hír, hogy a Tesla felvásárolta a vállalatot. A forrás egy hamis közlemény volt, amelyet először a Twitteren osztottak meg.
Vágólapra másolva!

Hatalmas ralit produkált szerdán a Lithium Corp. amerikai bányacég részvénye, miután az interneten terjedni kezdett egy közlemény arról, hogy a Tesla felvásárolta a nevadai székhelyű társaságot.

Bár a közlemény hamis volt, a befektetők gyorsan reagáltak, és az árfolyam hirtelen megháromszorozódott

– írja a Mining.com.

A hamis közleményről először a Twitteren kezdett terjedni egy képernyőfotó, melyet sokan megosztottak, de a bányacég vezérigazgatója, Tom Lewis a Bloomberg megkeresésére sietett leszögezni, hogy álhírről van szó. Hangsúlyozta, a közleményt nem a vállalata adta ki, és nem tudja, honnan származhat.

Álhír terjedt el arról, hogy a Tesla felvásárol egy bányacéget Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Később a Lithium Corp. egy valódi közlemény is kiadott, melyben jelezték, nem kaptak megkeresést a Teslától, és egyetlen dolgozójuk sem távozott a cégtől, hogy a Teslánál dolgozzon.

Hozzátették azonban, szívesen leülnek tárgyalni Muskkal, ha ő nyitott erre.

A Tesla nem kommentálta az esetet a Bloombergnek. A hamis közleményt egyébként több sajtóorgánum is közölte, és a képernyőfotók alapján az 5W Public Relations nevű cég a közvetlen forrás, azonban a vállalat tagadta, hogy köze lenne a dokumentumhoz. Jelezték, egyik érintett felet sem képviselik, és nem tudnak semmit az anyag forrásáról, ahogy arról sem, hogy kerülhetett rá a nevük a közleményre.