Filléres rakétakilövés, sokasodó műholdak, 3D-nyomtatás: már az űripar forradalmában járunk

Elon Musk, Starlink, műholdas hálózat, műhold, SpaceX
A SpaceX Falcon 9 rocket carrying 60 Starlink satellites forms a vapor cone after launching from pad 39A at the Kennedy Space Center in Florida as seen from Playalinda Beach at Canaveral National Seashore near Titusville, Florida on March 18, 2020. This is the sixth Starlink mission designed to provide global high-speed internet service. (Photo by Paul Hennessy/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedekben az űr- és műhold-technológia a digitális életünk láthatatlan alapjává nőtte ki magát. E nélkül számos hétköznapi eszköz működésképtelen lenne. A Föld körül keringő aktív műholdak száma ma már megközelíti a 2000 darabot, miközben az űrtechnológia fejlődése folyamatosan halad. Bemutatjuk, melyek most a legizgalmasabb trendek az űriparban.
Vágólapra másolva!

A hétköznapokban használt technológiai eszközök jelentős részének alapját az űripar és műhold-technológia adja, az űripari fejlesztések pedig gőzerővel haladnak. Különösen annak köszönhetően, hogy a technológiai áttörések miatt drasztikusan csökken a rakétakilövések költsége.

Jelenleg nagyjából 1700 aktív műhold kering a Föld körül, de a szakértők úgy számolnak, hogy 2030-ra jelentősen nőhet a számuk.

Ez pedig több olyan fejlesztést is lehetővé tehet, melyek jelenleg még csak futurisztikus gondolatoknak tűnnek – legalábbis a hétköznapokban. A drónokkal történő kiszállítások általánossá válhatnak, miközben a szélessávú internet akár az egész világon könnyedén elérhető lehet, még a legszegényebb és legeldugottabb területeken is. A Visual Capitalist megnézte, melyek a legizgalmasabb trendek jelenleg az űriparban.

A műholdak forradalma

Az első fontos területet az újrahasznosítható kilövési rendszerek, a hiperszonikus űrutazás, valamint a műholdak újfajta összekapcsolásai jelentik. Ezek közül is kiemelkedik az első, ugyanis az újrahasznosítás lehetővé tenné a kilövések további költségcsökkenését, ami nagyon fontos szempont mindenfajta fejlesztés számára.

Az űrrakéták kilövéseinek kilogrammonkénti költsége nagyon gyors ütemben csökkent az elmúlt években. 2016-ban, az Atlas V esetében a kilogrammonkénti költség még 14.100 dollár volt, azonban 2020-ban, a SpaceX által fejlesztett, újrahasznosítható Falcon 9-nél ez már csak 1800 dollárt tett ki. Egyes becslések pedig ma már azzal számolnak, hogy a kilogrammonkénti költség lecsökkenhet akár 200 dollárra is.

A költségcsökkenés legfontosabb következménye, hogy ezzel egyre több műholdat lehetne úgynevezett alacsony Föld körüli pályára állítani.

Ezek előnye, hogy sokkal pontosabbak, mint a távolabb elhelyezkedő műholdak, a hátrányuk viszont az, hogy sokkal kisebb területet képesek lefedni. Vagyis a megfelelő, átfogó hatékonyság eléréshez jóval több kellene belőlük pályára állítani, ami értelemszerűen sokkal több pénzbe kerül. Ha tehát a költségek jelentősen tudnának csökkenni a következő években, azzal látványosan fejlődhetne a globális műholdas technológia.

Az űrkutatás új technológiái

A második nagy terület az űrkutatás forradalmasítása, különösen az űrhajókon használt elektronikai eszközök újfajta előállításával.

A 3D-nyomtatás is nagy lendületet adhatnak az űripari fejlesztéseknek Forrás: AFP/Handout

Ennek egyik legfontosabb módja a 3D-nyomtatás, amely egyre nagyobb szerepet játszik az űriparban. Míg 2015-ben egy űrhajó motorjában csupán 15 darab 3D-nyomtatással előállított alkatrész kapott helyet, addig

ezek száma 2019-re elérte a 304 darabot, az előrejelzések szerint pedig 2024-re már a 4000 is reális szám lehet.

Ráadásul az űripar itt visszahatna az egész 3D-nyomtatás fejlődésére, erősen támogatva az iparágat. A szakértői becslések szerint ugyanis a 3D-nyomatatás szektorának mérete 2030-ra elérheti a 120 milliárd dollárt, szemben a 2020-as 15 milliárd dollárral.

Drónok a küszöbön

A harmadik nagy terület szintén a műholdakhoz kötődik, és olyan fejlesztéseket hozhat, melyek a hétköznapokban is érezhetők lennének. Ide tartozik például a műholdas képalkotás, a műholdas kommunikáció, valamint az autonóm drónok fejlődése is.

Az Amazon drónjai forradalmasíthatják a házhozszállítást Forrás: AFP/Peter Endig

Utóbbiak például teljesen átformálhatják a kiszállításokat, csökkentve nemcsak a kiszállítás idejét, de a költségeit is. Jelenleg például a FedEx standard másnapi kiszállítása 38,48 dollárba kerül, az aznapi pedig 73,68 dollárba.

Ezzel szemben az Amazon tervezett drónos kiszállítási megoldásával akár 30 percre rövidülhetne az időtartam, a költség pedig 0,25 dollárig csökkenne.

Ez pedig nemcsak a vállalatok, de a vásárlók számára is komoly előnyökkel járna, azonban ehhez ugyancsak szükség van a műholdak kilövési költségeinek drasztikus csökkenésére.