Egy hónappal zátonyra futása után végre sikerrel járt az Ever Forward kiszabadítása a Chesapeake-öbölben, számolt be a fejleményekről az npr.org.

A dagály, több vontatóhajó és uszály - és talán egy kis húsvétvasárnapi csoda - segítségével a személyzet vasárnap kiszabadította a 334 méter hosszú hajót a Pasadena melletti sekély vízből.

William P. Doyle, a marylandi kikötőüzemeltető ügyvezető igazgatója a közösségi médiában jelentette be a szenzációs hírt.

A csapatmunkának és a húsvétvasárnapi dagálynak köszönhetően végre sikerült kiszabadítani szorult helyzetéből az Ever Forward teherhajót. Ez a hatalmas eredmény az ágazat minden területének, beleértve a kotrást, a vontatókat és az uszályokat is, közös erőfeszítésével valósulhatott meg. Az óriási hajó kiszabadítására tett erőfeszítés csapatmunka volt, beleértve a Donjon-Smit, LLC, a mentésvezető és az amerikai parti őrség segítségét is."Az Origo folyamatosan nyomon követte az Ever Given testvérhajójával kapcsolatos fejleményeket. A szakemberek legutóbb már katasztrófára figyelmeztettek, ha a mentési kísérletek elhúzódnak. Ennek elkerülése érdekében biztonsági zónát is kialakítottak a hajó körül.

Az Ever Forward éppen konténereket rakodott fel Baltimore-ban, és Norfolkba tartott, amikor március 13-án zátonyra futott. A konténerszállító hajó állítólag elhibázott egy kanyart Baltimore-ból kifelé, és emiatt a Pasadena előtti sekély vizekben kötött ki.

Az Ever Forward teherhajó, amint pakolják le róla a konténereketForrás: AFP/Jim Watson

Az Ever Forward balszerencséje emlékeztetett az Ever Given esetére, amely szintén a tajvani székhelyű Evergreen Marine Corp. tulajdonában van. Az Ever Given tavaly márciusban hat napra elzárta a Szuezi-csatornát, jelentős hajózási fennakadásokat és gazdasági károkat okozva.

Az Ever Forward most egy alapos kivizsgálás elé néz, ugyanis meg kell bizonyosodni arról, hogy nem történt-e sérülés a rakodótérben az egy hónapos kényszerpihenő ideje alatt. Ezt követően visszatérhet Baltimore kikötőjébe.