Az elektromos autóknál is nélkülözhetetlen nyersanyagot államosítanak egy országban

lítium, akkumulátor, gyár
(201129) -- TANGSHAN, Nov. 29, 2020 (Xinhua) -- A worker operates on a production line at a lithium battery factory in Tangshan, north China's Hebei Province, Nov. 29, 2020. Lithium battery production has recently become a leading industrial sector in Lubei District of Tangshan. It is estimated that local manufacturers turn out 780 million yuan (about 118 million U.S. dollars) worth of lithium batteries every year. (Xinhua/Yang Shiyao) (Photo by Yang Shiyao / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
A mexikói kongresszus alsóháza elfogadta a bányászati törvény módosítását az ország lítiumkészleteinek államosításáról, egy nappal azután, hogy Andrés Manuel López Obrador elnök elküldte a javaslatot a törvényhozóknak.
Vágólapra másolva!

A magán- és külföldi cégeket az elektromos energiaiparban korlátozó alkotmányos reformtervezet, amelyet Andrés Manuel López Obrador vasárnap késő este terjesztett be a törvényhozás elé, nem kapott elég szavazatot. A vasárnapi kudarc után López Obrador

külön törvényjavaslatot nyújtott be az elektromos akkumulátorok gyártásához nélkülözhetetlen nyersanyagról, a lítiumról,

amely egyébként része volt a vasárnap elbukott alkotmányreform-tervezetnek.

Illusztráció Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yang Shiyao

A lítiumtörvényt egyszerű többséggel fogadták el, míg az alkotmányreformhoz kétharmados többségre lett volna szükség, amellyel a mexikói elnök nem rendelkezik a képviselők között.

A törvényt az 500 képviselő 298 szavazattal hagyta jóvá,

de még a szenátusban is meg kell szavazni, ahol a kormányzó Morena pártnak szintén többsége van.

Az alsóházban hétfőn elfogadott törvényjavaslat állami tulajdonú vállalatot hozna létre a lítiumbányászat irányítására.

Mexikó jelentős lítiumkészletekkel rendelkezik Sonora államban

- jelentette a Mining Technology című szakportál 2019-ben. A projektek jelenleg a feltáró szakaszban vannak. A termelés beindításához közeli állapotban csak egyetlen lítiumbánya van Mexikóban, amelyet egy kínai cég üzemeltet. Az előző kormányok nyolc feltárási koncessziót adtak ki, ezek továbbra is hatályban maradnak.