Így kerülhetik el az orosz haláruk az amerikai szankciókat

Alaska Bering Sea - Fishery - Coalfish oekologisch rau tot voll wild America work labour employment job LAB labor piece of work working works gain profit fish FISHING catching fish FISHERMAN angler fishermen anglers GREY COLOUR CAST gray SHARK CAMERA COUN
Pollack fishing in the Bering Sea - July 2014
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán háború kitörése után az Egyesült Államok betiltotta az orosz tengeri élelmiszerek importját, azonban a kereskedelmi hálózatok mégis lehetővé teszik, hogy a haláruk megkerüljék a szankciókat.
Vágólapra másolva!

Bár az Egyesült Államok széles körben vetett ki szankciókat az orosz termékek importjára, a halak mégis megkerülhetik az egyébként szigorú tiltásokat. A kínai feldolgozás és a termékek eredet-megjelölésére vonatkozó laza amerikai szabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy a szankciók ellenére érkezzenek orosz halak az USA-ba – írja a Business Insider az Associated Press elemzése alapján.

A Fehér Ház még március 11-én tiltotta meg az orosz vodka, gyémánt és tengeri élelmiszerek importját, de az utóbbi kategória esetében sokkal nehezebb ténylegesen érvényesíteni a szankciókat.

Az orosz halakat ugyanis jelenleg is nagyrészt Kínában dolgozzák fel, és onnan exportálják az Egyesült Államokba.

Egy 2019-es tanulmány rámutatott, hogy a Kínából az USA-ba érkező halak majdnem egyharmada valójában Oroszországból származott. A tőkehalak esetében ez az arány 50 százalékos, a lazac esetében pedig 75 százalékos volt.

Ráadásul az amerikai szabályozások szerint ezeket a halárukat teljesen törvényesen fel lehet tüntetni kínai termékekként, ugyanis nem szükséges annak megjelölése, hol halászták ki az állatokat.

Az orosz halak Kínán keresztül kerülhetik meg az amerikai szankciókat Forrás: kid315/Shutterstock

Jó példa erre az alaszkai tőkehal esete, amely nemcsak Oroszország egyik legfontosabb exportcikke a tengeri élelmiszerek területén, hanem az USA-ban is az egyik legtöbbet halászott halnak számít. Noha az USA hivatalosan tiltja, hogy bármilyen, nem a saját vizein halászott állatot „alaszkai tőkehalnak" nevezzenek, az Oroszországból származó, de Kínában feldolgozott halak ugyanilyen néven érkezhetnek az Egyesült Államokba a gyakorlatban.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az amerikai vizeken halászott tőkehalak egy kis részét is Kínában dolgozzák fel.

Vagyis a hatályos amerikai szabályok alapján az amerikai fogyasztók egyszerűen csak azt látják, hogy alaszkai tőkehalat fogyasztanak, de az nem teljesen világos számukra, hogy az élelmiszer pontosan honnan származik. Így pedig orosz halak is nagy számban érkezhetnek az USA-ba, a szankciók ellenére is.