A világ háztartásainak összvagyona csupán néhány ország kezében koncentrálódik. Az amerikai lakosság például a globális vagyonállomány majdnem harmadát birtokolja, de a leggazdagabb tíz állam háztartásainál van a világ teljes vagyonának közel 80 százaléka.

A globális lakosság összvagyonának jelentős részét néhány ország tartja a kezében. A Credit Suisse kutatója, Eleonora Nazander megvizsgálta, pontosan hogy alakul ez a megoszlás.

Az elképesztő globális vagyoni különbségeket mutatja, hogy a leggazdagabb tíz ország háztartásai birtokolják a világ összes vagyonának 77 százalékát, ezen belül pedig az USA kezében van majdnem 30 százalék.

A lista első helyén tehát az Egyesült Államok áll 105.990 milliárd dolláros összesített háztartási vagyonnal, míg a második helyre Kína (63.827 milliárd dollár), a harmadik helyre pedig Japán (24.992 milliárd dollár) került. A leggazdagabb európai állam Németország, amely a negyedik helyen áll a globális ranglistán 14.660 milliárd dolláros vagyonnal. Mindent összevetve, a világ tíz leggazdagabb országában a háztartások teljes vagyona eléri a 278 ezer milliárd dollárt.

Mivel ezek a számok szinte értelmezhetetlenül nagyok, a Visual Capitalist megnézte, hogy oszlanának meg a háztartási vagyonok, ha a világ összvagyona csupán 100 dollár lenne. Így az jön ki, hogy az USA vagyona 29,40 dollár, a kínai háztartásoké 17,71 dollár, míg a japánoké 6,93 dollár.

Az amerikai háztartások kezében a világ összvagyonának közel 30 százalékaForrás: Image Source/Image Source/Huber & Starke/Huber & Starke

A top 10-es listára még az alábbi államok háztartásai kerültek fel (sorrendben): Németország (4,07 dollár), Egyesült Királyság (3,98 dollár), Franciaország (3,81 dollár), India (3,50 dollár), Olaszország (3,15 dollár), Kanada (2,38 dollár), valamint Spanyolország (2,16 dollár). Vagyis ezen számítás szerint a világ 100 dolláros összvagyonából 77,09 dollár lenne a tíz leggazdagabb ország kezében.

Ez a lista azonban nem csupán az országok közti globális egyenlőtlenségekre mutat rá, hanem az országokon belüli hatalmas különbségekre is. Az Egyesült Államokban és Kínában él ugyanis a világ dollármilliárdosainak több mint fele, és a világ tíz leggazdagabb emberéből nyolc amerikai.

Ennél is kirívóbb azonban India példája. Az 1,4 milliárd fős lakosságú országban ugyanis relatíve igen magas a szegénységben élők aránya, miközben itt található a világon a harmadik legtöbb dollármilliárdos is.

Az Egyesült Államok és Kína is hasonló trendeket mutat. Jelenleg az amerikai háztartások leggazdagabb 1 százaléka birtokolja az USA összvagyonának 31,7 százalékát. Kínában pedig a gyors gazdasági növekedés az elmúlt években azt eredményezte, hogy nőtt a szakadék a gazdagok és a szegények között, még annak ellenére is, hogy a kínai kormány hivatalosan nagy erőkkel igyekszik csökkenteni a különbségeket.