Közeledik a bitcoin kimúlása?

Bitcoin illusztráció
Vágólapra másolva!
Bár a bitcoin elkötelezett hívei szerint a legértékesebb kriptovaluta lehet a jövő globális, univerzális fizetőeszköze, egyes elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a bitcoin már megközelíthette az élettartamának felét, összevetve a történetét a hagyományos valutákéval.
Vágólapra másolva!

A bitcoin idén lett 13 éves, és a támogatói gyakran úgy vélik, a kriptovaluta lehet a jövő univerzális fizetőeszköze. Vannak azonban elemzők, akik arra figyelmeztetnek, a klasszikus valuták átlagos élettartamát vizsgálva, a bitcoin közelít az élettartamának feléhez.

Egy bitcoinnal foglalkozó szakember, Willy Woo még 2019. október 18-án tett közzé egy Twitter-bejegyzést, amelyben arra utal, hogy

a bitcoin elérhette a hagyományos, úgynevezett fiat valuták átlagos élettartamának közel felét.

Woo egy olyan kutatásra hivatkozik, amely 775 fiat valuta vizsgálata során kimutatta, hogy ezek átlagos élettartama mindössze 27 év – írta a Cointelegraph.

A fiat valuta vagy fiat pénz olyan pénznem, melynek értékét az állami hatóságok garantálják, és az államok törvényes fizetőeszközként fogadják el – tehát nem áll mögötte közvetlenül valamilyen más értékőrző, például arany. Jelenleg a világon használt pénzek jelentős része fiat valuta. A kriptovaluták lényege ezzel szemben épp a decentralizáltság, vagyis a mögöttes állami intézményrendszerek hiánya.

Hamarosan véget érhet a bitcoin nagy története? Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bitcoin támogatói szerint például a bitcoin alapvető értékét az adja, hogy eleve korlátozott mennyiség áll rendelkezésre belőle, tehát (szinte) kizárt a pénzmennyiség olyan jellegű növelése, mint a fiat valuták esetében a jegybanki pénznyomtatás.

Mindazonáltal nem egyértelmű, hogy ez a kutatás mennyire pontosan alkalmazható a bitcoin esetében. Miként arra Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője a Növekedés.hu-n megjelent elemzésében rámutat, már maga az eredeti elemzés is több hibát tartalmaz. Az élettartamok vizsgálatának szakmai és módszertani hibái mellett ugyanis jelentős probléma, hogy

a kutatás nem veszi figyelembe, hogy számos fizetőeszköz nem azért szűnt meg, mert értéktelenné vált.

Az euró bevezetésével például a német márka, a francia frank vagy az osztrák schilling nem megbukott, hanem felváltotta egy másik fizetőeszköz – a tulajdonosok tehát nem veszítették el a megtakarításaikat. Sebestyén kiemeli, hasonló folyamatok zajlottak le olyan afrikai országokban is, mint például Kenya, Tanzánia vagy Uganda.

Az MCC kutatója hangsúlyozza,

három fő oka van annak a történelemben, hogy egy fizetőeszköz eltűnik: a hiperinfláció, a háború, valamint a monetáris reform.

Noha a bitcoin jövője körül számos nyitott kérdés van, Sebestyén szerint annak van a legnagyobb esélye, hogy a technológia fejlődése és a bitcoinnál jobb alternatívák megjelenése (vagyis egyfajta monetáris reform) vezet el idővel a bitcoin kimúlásához.