Elképesztő kedvezményekkel csalogatják a bankok a babaváró hitelt tervezőket

terhes kismama A várandósság "fertőző" lehet, erre a megállapításra jutottak a kutatók
A babaváró támogatást már a most júliusban születendő kisbabák családjai is igénybe vehetik (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy egyes bankok akár több mint százezer forintos jóváírásokkal is próbálják magukhoz csábítani a babaváró hitel felvételét tervező párokat.
Vágólapra másolva!

Alaposan ráerősítettek a tavaszi szezonra a babaváró kölcsönnél a hitelintézetek: minden jelentősebb szereplőnél él ugyanis valamilyen promóció, amelynek minden esetben egy nagyobb összegű – jellemzően 70 ezer és 150 ezer forint közötti – jóváírás a fő eleme az új igénylést benyújtó ügyfél számláján.

Az egyszeri jóváírás állandónak tekinthető motívumát persze egyéb elemekkel is kiegészítették a pénzügyi szolgáltatók:

  • az Erste Bank például a babaváró igénylésével járó 120 ezer forintos jóváírás mellé az Erste Max Hitelkártya babaváró csomagos változatát is kínálja, amelynél az első évben végrehajtott vásárlásokból 10 százalékos visszatérítést adnak az öt vezető bababoltnál,
  • a K&H-nál a maximális, 10 millió forintos hitelösszegnél jár – az egyébként 120 ezer forintos – jóváírás, ám ha a támogatott konstrukció mellé az akcióban megjelölt lakáshitelek valamelyikét is igényli a pár, akkor akár a 280 ezer forintot is elérheti a jóváírás,
  • az MKB Bank és a Takarékbank pedig 9 millió forintnál húzta meg azt a hitelösszeghatárt, amelynek elérésekor az ügyfél már számíthat a 130 ezer forintos, egyösszegű kedvezményre.
Illusztráció Forrás: Shutterstock

A bankok babaváró hitel iránti lelkesedése persze nem véletlen: az állami támogatású konstrukció több szempontból is igen vonzó az ügyfelek szempontjából. A pénzintézetnél – amely egyébként szintén érvényben tart egyszeri jóváírási akciót is – emlékeztettek arra, hogy az akár tízmillió forintos összegű, szabadon felhasználható hitel futamideje 20 év is lehet, miközben már az első gyermek megszületésekor is kamatmentessé válik a felvett hitel, sőt, három gyermek érkezésekor már a teljes fennálló tartozást az állam fizeti.

Szintén nagy előnye a konstrukciónak, hogy a kölcsönt 75 százalékban a lakáscélú hitel önerejeként is elfogadják a bankok, tehát az otthonteremtést tervező pároknak ebből a szempontból is fontos segítség lehet.

A banki promóciókra ugyanakkor a jelek szerint szüksége is van a babaváró piacának, hiszen a kereslet az utóbbi hónapokban fokozatosan csökkenni kezdett, majd idén januárban elérte eddigi mélypontját az újonnan megkötött szerződések havi volumene. Ezzel együtt a babaváró kölcsön eddig példátlan karriert futott be a lakossági hitelpiacon.