Kevesebb autóhasználatra és az otthoni fűtés csökkentésére kéri az EU a polgárait

iroda beteg fázik Az 5 legidegesítőbb kolléga az irodában: biztos, hogy te is közte vagy!
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió arra kéri polgárait, hogy az orosz energiahordozóktól való függőség csökkentése érdekében kevesebbet használják autóikat, kapcsolják ki a légkondicionálást és legalább heti három napot dolgozzanak otthonról, írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energiaügynökséggel (IEA) közösen kidolgozott javaslatcsomaggal egy átlagos európai háztartás évente 450 eurót takaríthat meg.

Az Oroszországtól vásárolt energia ugyanis hozzájárul az ország gazdaságának támogatásához és az ukrajnai háború finanszírozásához.

Azonban mivel az Európai Unió országainak nem áll rendelkezésére alternatív forrás, jobb megoldás híján arra kérik a lakosokat, hogy változtassanak életmódjukon.

Ennek érdekében és mintegy útmutatásként egy kilencpontos cselekvési tervet is kidolgoztak, ami többek között arra ösztönzi az állampolgárokat, hogy autózás helyett használják a tömegközlekedési eszközöket és a hét túlnyomó részében dolgozzanak inkább otthonról.

Az Európai Unió azt tanácsolja polgárainak, hogy télen kapcsolják alacsonyabb hőfokra a radiátorokat, hogy ezzel is csökkentsék az energiahordozók felhasználását Forrás: Shutterstock

További kérések:

  • Télen kapcsolják alacsonyabb hőfokra a radiátorokat, ha fáznak, inkább öltözzenek rétegesebben otthon is, nyáron pedig lehetőség szerint ne használják a légkondicionálót;
  • Lassabban vezessenek az autópályákon, az autókban se használják a légkondit, mert a jármű így kevesebb üzemanyagot fogyaszt;
  • Repülőgép helyett használják a vonatközlekedést;
  • Utazzanak tömegközlekedési eszközökön, gyalog vagy kerékpárral.
  • A tervezet arra is felkéri a városokat, hogy támogassák az autómentes vasárnapokat, ahogyan azt néhányan már bevezették.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint ezek a javaslatok csekély változtatást igényelnek, elenyésző kellemetlenséggel járnak csupán, viszont

segíthetnek véget vetni az ukránok szenvedéseinek (csökkentik az orosz költségvetésen keresztül a hadsereghez áramló összegeket), ahogy egy tisztább és fenntarthatóbb bolygó eléréséhez is hozzájárulnak.

Az IEA számításai szerint, ha minden állampolgár követné az ajánlásait, évente 220 millió hordó olajat lehetne megtakarítani, ami 120 szupertanker megtöltéséhez elegendő. Emellett 17 milliárd köbméter gázt is megtakaríthatnának, ami közel 20 millió otthon fűtésére lenne elegendő.

Mint ismeretes, márciusban az EU bejelentette azt a tervet, hogy 2030-ra függetlenedni kíván az orosz energiaimporttól.