Ezek ma a legértékesebb startupok a világon

TikTok data protection Processes USA China app Mobile Online media Symbol photo Symbol image Horizontal INTERNET GOVERNMENT SMARTPHONE TECHNOLOGY SYMBOL
PRODUCTION - 28 April 2021, Berlin: The logo of the app TikTok is seen on the screen of a smartphone. US President Joe Biden has lifted the bans on the apps Tiktok and WeChat ordered by his predecessor Donald Trump. (to dpa "US administration lifts Trump sanctions on Tiktok and WeChat") Photo: Fabian Sommer/dpa (Photo by Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A világ legértékesebb startupjai az úgynevezett unikornisok, melyek értékeltsége eléri a legalább egymilliárd dollárt. Vannak azonban olyan cégek is, melyek messze meghaladják ezt az értéket, esetenként meghaladva a 100 milliárd dolláros álomhatárt is. Mutatjuk, melyek jelenleg a világ legértékesebb startupjai.
Vágólapra másolva!

A startupok, vagyis a nyilvános részvénypiacon nem jegyzett vállalatok esetében a cégérték álomhatárát egymilliárd dollárban szokták megállapítani. Azok a társaságok, melyek ezt elérik, az úgynevezett unikornisok. Vannak azonban olyan startupok is, melyek már befutottak és világhíresek lettek, az értékük pedig eléri akár a 100 milliárd dollárt is.

Miként a Statista alábbi ábráján látszik, a legfrissebb összesítés alapján

a TikTok közösségimédia-platform kínai anyacége, a Bytedance jelenleg a világ legértékesebb startup vállalata, 140 milliárd dolláros értékeltséggel.

A kínai cég egyébként a hazájában mesterséges intelligencia szolgáltatást is fejleszt médiacégeknek.

A világ legértékesebb startupjai (milliárd dollár) Forrás: Statista

A második helyen Elon Musk űripari vállalkozása, a SpaceX áll, 100,3 milliárd dolláros értékkel. Az amerikai cég azonban alig előzi meg a harmadik helyre befutó kínai Sheint, melynek értéke 100 milliárd dollár. Utóbbi egy ruházati kiskereskedelmi cég, és a közelmúltban igen gyors ütemben növelte az értékét.

A toplista egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy miközben a pénzügyi technológiai vállalatok közül három (Stripe, Klarna, Checkout.com) is felkerült a listára, a nemzetiségi megoszlás igencsak változatos.

A nyolc legértékesebb startup listáján szerepel 3 amerikai, 2 kínai cég, de helyet kap egy svéd, egy brit, valamint egy ausztrál társaság is.

Összességében 2022 áprilisában több mint ezer unikornis működött a világban, miközben nagyjából 50 startup értéke ütötte meg a 10 milliárd dolláros szintet, és csupán három érte el a 100 milliárd dolláros álomhatárt.