Menedékhely is működik a világ legnagyobb élelmiszeripari cégének ukrajnai gyárában

nestle logo
Logo Nestlé on the building of the headquarter in Frankfurt with motion blur | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata átszervezi az üzemeltetést és adományokat biztosít a háború sújtotta országnak.
Vágólapra másolva!

A Nestlé újra kinyitotta gyárait Ukrajnában, amelyeknek átszervezte az üzemeltetését. A háború sújtotta országnak adományokat is biztosítanak

– írja a Fox Business nyomán a Világgazdaság. A világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata az ukrajnai inváziót követően először bezárta mindhárom gyárát, majd két nappal később kinyitották a Lvivben található édesipari üzemet, valamint a Volyn régióban lévő fűszergyárat. A harkivi tésztaüzem az áldatlan állapotok miatt zárva maradt.

A cég döntését azzal indokolta, hogy továbbra is el kell látniuk az országot élelmiszerekkel. A Nestlének nagyjából 5800 alkalmazottja volt Ukrajnában a háború kezdetén, de jelentős részük már elhagyta az országot.

A többek között a KitKatet és a Nescafét készítő gyár a személyzetét a folyamatos légicsapásoktól úgy próbálja megvédeni, hogy menedékhellyé alakították az üzemet. A gyártósorokat pedig aszerint alakították ki, hogy alkalmazkodni tudjanak, ha azonnal le kellene állniuk, illetve több szabad teret hagytak a részlegeken, hogy elég hely mindenkinek, amennyiben ott ragadnának.

A Nestlének nagyjából 5800 alkalmazottja volt Ukrajnában a háború kezdetén, de jelentős részük már elhagyta az országot Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

Több mint ezer Nestlé alkalmazott és családjaik fordultak meg az üzemben, sokaknak már egyetlen éjszaka vagy néhány óra ott töltött idő is hatalmas segítség volt.

A központi irodában egy forródrót is üzemel. Kidolgoztak egy válságtervet is, ha sürgős egészségügyi beavatkozásra lenne szükség.

A vállalat azt is bejelentette, hogy Oroszországban felfüggesztik a KitKat és a Nesquik értékesítését, azonban továbbra is árusítanak alapvető termékeket, például bébiételeket, gyógyvizeket és állateledeleket, a nyereséget viszont jótékonysági célokra ajánlják fel. A Nestlé globális értékesítésének az orosz piac 2, az ukrán kevesebb mint 1 százalékát teszi ki.