Fontos hírek érkeztek a szentgotthárdi Opel gyárból

opel szentgotthárd
Vágólapra másolva!
Az Opel Szentgotthárd Autóipari Kft. adózott eredménye jelentősen nőtt, míg 2020-ban 4,8 millió euró volt, addig tavaly már meghaladta a 6,1 milliót.
Vágólapra másolva!

Csökkent az árbevétele, de nőtt az adózott eredménye tavaly az Opel Szentgotthárd Autóipari Kft.-nek a vállalat elektronikus beszámolója szerint - írja a Világgazdaság. Az előbbi 88,7 millió euró volt tavaly, míg 2020-ban meghaladta a 93 milliót. A beszámoló szerint az exportjának csökkenése mellett nőtt a cég belföldi értékesítése: míg 2020-ban 87,6 millió euró bevétele származott exportból, addig tavaly már csak 80,3 millió. Eközben a hazai eladások tavaly alig haladták meg az 5,7 millió eurót, a megelőző évben viszont 8,3 millió euró fölé kúsztak.

Az Opel adózott eredménye jelentősen nőtt, míg 2020-ban 4,8 millió euró volt, addig tavaly már meghaladta a 6,1 milliót.

A szentgotthárdi cég tavaly már a Stellantis csoport, a világ negyedik legnagyobb autógyártójának tagja volt, ami alapvetően meghatározza a vállalat jövőjét is.

A szentgotthárdi gyárban nem csak az Opel márka személyautói számára gyártanak már motorokat Forrás: Origo

Nem csupán az Opel márka személyautói számára gyárt már motorokat a cég, hanem nyitva áll előtte a beszállítási lehetőség a csoport többi márkája számára is. Az Opel mellett jelenleg is szállít a vállalat a Peugeot, a Citroen és a DS márkának belső égésű benzines motorokat.

Új generációs, négyhengeres benzinmotorral bővül majd a termékskála, amely a Stellantis hibrid meghajtású modelljeibe lesz szerelve. A Stellantis csoport a múlt év elején jelentette be, hogy Szentgotthárdra hozza az 1,6 literes benzinmotorok új generációjának gyártását, amelyből évi 200 ezer darabot bocsát majd ki.

Ezzel a mostani évi 390 ezer 1,2 literes benzinmotor gyártásával együtt 590 ezer darabosra bővül a kapacitás.

A sorozatgyártás 2023 első felében indul majd el, az 50 százalékos kapacitásbővítés pedig tetemes létszámnövekedést hoz majd a 800 munkavállaló mellett.