A magyarok 34 százaléka rendszeresen fogyaszt növényi alapú ételeket

vegetáriánus
TO GO WITH AFP STORY BY DAPHNE ROUSSEAU A man eats a vegan hamburger during the "Vegan Fest" fair on October 13, 2014 in the Israeli city of Ramat Gan near Tel Aviv. Israelis are flocking to veganism, to the point where even the army now has options for vegan soldiers and vegan militants woo converts by comparing meat eating to an animals' "Holocaust". Like vegetarians, vegans do not eat meat but they also eschew all animal products -- including milk, eggs and honey -- with some refusing to wear leather or use cosmetics tested on animals. AFP PHOTO / JACK GUEZ / AFP PHOTO / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
A húsmentességre és növényi fehérje fogyasztásra épülő, népszerű fogyasztói trendekre és az egyre növekvő igényekre reagálva fejlesztette ki a Nestlé változatos növényi alapú Garden Gourmet termékcsaládját. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, többségében növényi élelmiszereken alapuló étrendek képesek a szervezet számára elengedhetetlen tápanyagokat biztosítani, de emellett fontos szerepe van a tudatos táplálkozás összeállításának is. Talán emiatt nő itthon is a fogyasztói tudatosság: a magyarok 34 százaléka rendszeresen fogyaszt növényi alapú ételeket, további 7 százalékuk pedig szeretne úgy változtatni a jövőben étkezési szokásain, hogy kevesebb hús kerüljön a tányérjára. A megkérdezettek előszeretettel próbálnak ki új növényi alapú húsalternatívákkal is: az elmúlt félévben 37 százalékuk vásárolt ilyen terméket - hívja fel a figyelmet közleményében a vállalat.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói trendre és igényekre reagálva a Nestlé Magyarországon is bevezette Garden Gourmet termékcsaládját, mely a növényi alapú alternatívák választékát kínálja vegánoknak, vegetáriánusoknak és flexitáriánusoknak egyaránt. A különböző növényi burgerek, grillezett falatkák, zöldséggolyók és egyéb finomságok tökéletesek főételek részeként, de kiváló kiegészítői lehetnek tésztáknak, salátáknak is. A hűtőpultokban található, növényi alapú termékek többsége szójából és búzagluténből készül.

Képünk kizárólag illusztrációs célú Forrás: AFP/Jack Guez

„A vegán és a vegetáriánus étrend mellett egyre elterjedtebb az úgynevezett flexitáriánus táplálkozás, ami előtérbe helyezi a növényi eredetű élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonafélék, olajosmagvak fogyasztását, ugyanakkor lehetőséget ad az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztására is. Érdekes adat, hogy a magyar lakosság 10 százaléka például tudatosan flexitáriánus étrendet folytat, és a tavalyi évhez képest nőtt is az arányuk" – magyarázza Sárga Diána, a Nestlé Hungária dietetikusa.

„A legfrissebb tanulmányok szerint az élelmiszertermeléshez globálisan köthető összes üvegházhatású gáz kibocsátást tekintve az állati-eredetű termékekhez köthető kibocsátás (ideértve a takarmánynövények termesztését is) kétszerese lehet a növényi-alapú termékekének].

– magyarázza Hőgyész Anna, a vállalat fenntarthatósági szakértője.

Az új termékcsalád minden tagja növényi fehérjében gazdag, kitűnő rostforrás, melyek kreatív és ízletes lehetőséget kínálnak mindazok számára, akik szívesen megkóstolnák kedvenc ételeiket vegetáriánus formában.