Európa egyik legnagyobb kapacitású zöld hidrogén-gyártó berendezését építi fel a Mol Százhalombattán és ezzel jelentősen csökkenti az üvegházhatású gáz kibocsátását. A társaság az amerikai Plug Powerrel, a kulcsrakész zöld hidrogén rendszerek vezető szállítójának segítségével valósítja meg a beruházást. A zöld hidrogén csökkenti a Dunai Finomító karbonlábnyomát és hosszú távon lehetővé fogja tenni a kibocsátásmentes mobilitást. - írja a társaság közleményében.

Az amerikai Plug Power 10 MW-os elektrolizáló egységét használó, 22 millió euróból megvalósuló létesítmény évente mintegy 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogén előállítására képes, amelynek köszönhetően több mint 25.000 tonna szén-dioxid-kibocsátás válik elkerülhetővé, kiváltva a ma használt, földgáz-alapú gyártási eljárás egy részét. Mivel ez a technológia felelős a Mol szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodáért, az új technológia támogatja a Mol karbonsemleges céljainak megvalósítását és hozzájárul a régió energiafüggetlenségéhez.

A 2023-ban működésbe lépő berendezés által gyártott zöld hidrogént a Mol a Dunai Finomítóban az üzemanyaggyártás során, saját hidrogén hálózatában használja fel. Így az beépül a Mol-üzemanyagok molekuláiba, zöldebbé téve a gyártási technológiát illetve a végterméket is, ezzel tovább csökkentve a vállalat karbonlábnyomát.

Meggyőződésünk, hogy a hidrogén nemcsak a már jelenleg is zajló energiaátmenet egyik legfontosabb energiahordozója, hanem az új, karbonsemleges energiarendszerben is megkerülhetetlen lesz. Az új technológiával meghonosítjuk a zöld hidrogén gyártását Százhalombattán és ezzel a Mol-csoport a fenntartható energiagazdaság egyik legfontosabb szereplőjévé léphet elő a régióban – nyilatkozta Szabó Gábriel, a társaság Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.

Ábra a zöld hidrogén felhasználásárólForrás: Mol

„A zöld hidrogén az emberiség előtt álló két kritikus kérdés kezelését hivatott segíteni: az éghajlatváltozást és az energiafüggetlenséget" – mondta Andy Marsh, a Plug Power vezérigazgatója. 

A zöld hidrogén előállítása közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz: a Plug Power berendezésében megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik olyan melléktermék, amely káros hatást gyakorolna a környezetre: sőt, 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel a berendezés, valamint csaknem 10.000 tonna földgáz felhasználását takarítja meg. A Plug berendezései - amelyek alkalmazásában közel 50 éves működési tapasztalattal rendelkeznek - moduláris, méretezhető, tiszta hidrogén előállítására optimalizált hidrogéngenerátorok.

A világ első és legátfogóbb zöld hidrogén ökoszisztémája mögött álló vállalat, a Plug egyszerűvé teszi a zöld hidrogén bevezetését azon vállalatok számára, amelyek készen állnak arra, hogy növeljék működésük hatékonyságát és fenntarthatóságát. A Plug független zöld hidrogén-termelő hálózata 2022 végére napi 70 tonna hidrogéntermelést tervez, és továbbra is jó úton halad afelé, hogy 2025-re Észak-Amerikában napi 500 tonna, 2028-ra pedig globális szinten 1000 tonna zöld hidrogén-termelő hálózattal rendelkezzen.

A zöld hidrogén előállítása szervesen illeszkedik a Mol-csoport frissített, fenntarthatósági fókuszú, az Európai Zöld Megállapodással teljes összhangban álló Shape Tomorrow 2030+ stratégiájába, amelynek keretében a vállalat összesen egymilliárd dollárt fektet be az alacsony szén-dioxid kibocsátású, körforgásos gazdaságba 2025-ig. A stratégia részeként a Mol 2030-ra 30 százalékkal csökkenti a működése karbonlábnyomát és a beruházási ráfordítások 50 százalékát fenntartható projektekre fordítja. A Mol célja, hogy tevékenysége 2050-re karbonsemleges legyen.