Hamarosan gyökeres fordulat jöhet a globális olajkeresletben

crude oil barrel, illusztráció kőolaj,  Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump fuel,oilwell,opec,supply,pump-jack,rig,pipe,petroleum,energy,gen
Oil pump rig. Oil and gas production. Oilfield site. Pump Jack are running. Drilling derricks for fossil fuels output and crude oil production. War on oil prices. Global coronavirus COVID 19 crisis.
Vágólapra másolva!
A közúti közlekedéshez szükséges kőolaj iránt folyamatosan csökkenhet az igény, vagyis a világ hamarosan elérheti az olajkereslet csúcsát. Egy friss jelentés kiszámolta, mikor jöhet el a tetőpont.
Vágólapra másolva!

Az elektromos autók globális elterjedése a legfontosabb oka annak, hogy a világ olajkereslet-növekedése egyre inkább stagnál, hamarosan pedig a tetőpont is elérkezhet, ahonnan folyamatosan csökkenhet az olajigény – derül ki a McKinsey & Company friss jelentéséből.

A kutatás szerint a következő 2-5 év során a világ olajkereslete hozzávetőleg napi 102 millió hordós szinten érheti el a tetőpontját,

még annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvány után hirtelen jelentősen megnőtt a globális energiaigény.

Mindazonáltal a jelentést még az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt készítették el, így ennek hatásait értelemszerűen nem tudták belekalkulálni a prognózisokba – hangsúlyozza az Oilprice.com összefoglalója.

A következő években elérheti a tetőpontját a világ olajkereslete Forrás: shutterstock

A McKinsey szakértői úgy számolnak, hogy a következő évtizedekben lassulni fog az autók számának növekedése a világban, ráadásul az energiahatékonyság és az elektromos autók terjedése ugyancsak támogatja az olajkereslet folyamatos csökkenését.

Ennek eredményeként a közúti közlekedéshez szükséges olajszükséglet 75 százalékkal csökkenhet 2050-re.

Ezzel együtt a vegyipar az egyetlen olyan terület, amely tartósan nagy olajigénnyel bírhat a következő évtizedekben is. A szektor kereslete ugyanis 50 százalékkal is bővülhet 2050-re – teszik hozzá.

A McKinsey eredményei összecsengenek más kutatásokkal is. A TotalEnergies 2021-es jelentése például azzal számolt, hogy 2030 körül érheti el a tetőpontját a globális olajkereslet, azt követően pedig folyamatos csökkenés jöhet.