Néhány napja történt a katasztrófa, melyben több mint százan haltak meg egy nigériai illegális olajfinomítóban, amikor robbanás történt a törvénytelenül működő létesítményben. Az eset ismét rávilágított az olajipar környezetterhelő kockázataira. A tankerekről, a legális és az illegális olajipari létesítményekről a világtengerekbe ömlő olaj hatalmas pusztítást végez az élővilágban, a lebomlása pedig igen lassú, így még hosszú évtizedekig tart a szennyező hatása. Ráadásul a nagyobb katasztrófák nemcsak a helyi élőlényekre vannak hatással, hanem a turizmusra, a kereskedelmi útvonalakra, a halászatra, sőt általánosságban az egész olajiparra is. A most következő képes összeállításunkban az elmúlt évtizedek legsúlyosabb baleseteit mutatjuk be.

Minden idők egyik legnagyobb környezeti katasztrófája 2010 áprilisában történt, amikor hatalmas robbanás rázta meg a BP brit olajipari óriásvállalat Deepwater Horizon olajkitermelő platformját a Mexikói-öbölben. A balesetben tizenegy munkás meghalt, azonban a robbanást követő hatalmas tűz miatt még heteken át áramlott a nyersolaj és földgáz a tengerbe. A szennyezés legalább 3200 négyzetkilométeres területet terített be, az elsüllyedt platform helyén mintegy 790 millió liter olaj ömlött ki összesen. A szakemberek szerint a halak szervezete és a tengerfenék azóta is "őrzi" a katasztrófa emlékét és akár 50-100 évbe is telhet a helyi ökoszisztéma regenerálódása.

A képen a Deepwater Horizon olajfúrótorony látható a baleset után, de nem ez volt a közelmúlt egyetlen, súlyos olajipari katasztrófája. Kattintson a képre!

Kattintson a fotóra, hogy lássa az elmúlt évtizedek legpusztítóbb olajbaleseteit!Forrás: Reuters/Handout