Kiugró növekedés tapasztalható az okoseszközös fizetésben

apple pay nfc érintés nélküli fizetés mobilfizetés
Érintés nélküli fizetési terminálként használhatják majd a kereskedők és a szolgáltatók az iPhone-jukat
Vágólapra másolva!
A bankkártyás forgalom drasztikus bővülése mellett az okoseszközös fizetések még látványosabb karrierbe kezdtek - közölte a K&H. Az Apple Pay-fizetések összege márciusban közel 10 milliárd forintra rúgott, a 2021-es év azonos időszakához képest a tranzakciók közel 55 százalékkal, a forgalom pedig 60 százalékkal nőtt. A Google Payközel 5 milliárddal zárta a hónapot, ami mintegy 90 százalékos emelkedés. Egy-egy okoseszközös fizetésre 6-7 ezer forintos kiadás jut, havonta átlagosan közel 2,2 millió érintésmentes fizetést bonyolítanak, melynek mintegy 15 százaléka már okoseszközös fizetés - írja közleményében a K&H. 
Vágólapra másolva!

Hónapról hónapra egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak az okoseszközökkel, például okostelefonnal vagy okosórával fizető lakossági ügyfelek - közölte a K&H, amely az Apple Pay, a Google Pay és a GarminPay fizetési megoldásokhoz köthető forgalom alakulását ismertette.

Bár a készpénzállomány a jegybank adatai szerint 2022. március végén újabb rekordot ért el és meghaladta a 8 ezer milliárd forintot,

a kártyás vásárlások száma és értéke is csúcsot döntött 2021 utolsó negyedévében.

Azaz egyre többen fizetnek elektronikusan is – kártyával vagy valamilyen okoseszközzel -, amely segíthet a készpénzhasználat visszaszorításában. Az elektronikus fizetések népszerűségének a növekedéséhez járul hozzá az is, hogy 2021 óta az online pénztárgéppel rendelkező kereskedőknek kötelező biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét. A különböző elektronikus, okoseszközös fizetési lehetőségek száma pedig egyre nő.

Felfutás várható: jönnek az okosórák és okoskarkötők

A következő időszakban ezért az okoseszközös fizetések kiszámítható felfutására számítunk. Az eszközöket tekintve az ugrás a bankkártyákról a mobiltelefonokra volt a legkönnyebb, a fizetésre alkalmas okosórákkal való ellátottság még nem elég magas a magyar piacon, de folyamatosan emelkedik" – mondta az elektronikus fizetési trendekről szóló, PayTechShow szakmai konferencián Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

Érintés nélküli fizetési terminálként használhatják majd a kereskedők és a szolgáltatók az iPhone-jukat Forrás: Apple

A K&H az éllovasok közé tartozik a mindennapi bankolást megkönnyítő digitális megoldások terén. A banknál 2019 óta elérhető az Apple Pay-fizetés, és a K&H az első hazai pénzintézetként vezette be a Google Payt. Tavaly ősszel –a magyar piacon elsőként – a GarminPay okosórás fizetést, míg idén áprilistól a XiaomiPay-fizetést tette elérhetővé, szintén elsőként a hazai bankok közül.

Növekvő tranzakciószám és forgalom, élen az élelmiszerek

„Azt látjuk, hogy az ügyfelek egyre nyitottabbak az okoseszközös fizetések iránt. A tranzakciószámok és a forgalom is folyamatosan növekszik, hiszen kényelmes és biztonságos fizetési megoldásról van szó" – tette hozzá Németh Balázs.

Idén márciusban az okoseszközös fizetések esetében az egy vásárlásra jutó átlag összeg 6-7 ezer forint körül alakult. Közel 1,4 millió Apple Pay-tranzakcióra mintegy 10 milliárd forintos forgalom jutott. A 2021-es év azonos időszakához képest a tranzakciók55 százalékkal, a forgalom pedig 60 százalékkal nőtt az Apple Pay esetében.A Google Pay-re márciusban mintegy 800 ezer vásárlásra közel 5 milliárd forint jutott. Előbbi a tavaly áprilisi bevezetés óta eltelt időszak havi átlagát 80 százalékkal haladja meg, a forgalom 90 százalékos pluszba került. AGarminPay okosórás megoldásával 2021 szeptembere óta havi átlagban 6 ezer tranzakcióra összesen 38 millió forintos költés esett, ehhez képest most márciusban 12 ezer fizetéshez 75 millió forintos költés társult.