Elfogadta törvényes fizetőeszközként a bitcoint a világ egyik legszegényebb országa

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A Közép-afrikai Köztársaságban a jövőben törvényes fizetőeszközként elfogadják a bitcoin kriptovalutát - közölte Obed Namsio, Faustin-Archange Touadéra államfő kabinetfőnöke.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatást szerint az elnök a szerdai nap folyamán alá is írta az erről szóló törvényt.A Közép-afrikai Köztársaság ezzel Salvadort követően a világon másodikként, és az afrikai kontinensen elsőként ismerte el bitcoint törvényes fizetőeszköznek.

Az afrikai ország törvényhozása egyhangúlag szavazta meg a vonatkozó törvényt.

A közép-amerikai Salvador tavaly ősszel döntött a bitcoin bevezetéséről. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezt veszélyes lépésnek nevezte "a pénzügyi stabilitás és integritás, valamint a felhasználók védelme szempontjából". A Közép-afrikai Köztársaság vezetőit ez azonban nem tántorította el.

- jelentette ki ugyanakkor Namsio. A kabinetfőnök, akinek hazájában csaknem kilenc éve polgárháborús állapotok uralkodnak és az ENSZ humán fejlettségi mutatója tekintetében az utolsó előtti helyen áll. A várható élettartam rendkívül alacsony (50 év alatt), ez a világranglista legvégére elegendő.

Az eddigi fizetőeszközt, az afrikai valutaközösségi frankot (CFA) a Közép-afrikai Köztársaságon kívül Egyenlítői-Guineában, Gabonban, Kamerunban, a Kongói Köztársaságban és Csádban is elfogadják.

Egy BBC-nek nyilatkozó közgazdász kiemelte, a CFA használata „nem szolgálja Afrika érdekeit", és számos országban indultak már arra vonatkozó kezdeményezések, hogy hagyják el a valuta használatát. Sokan úgy látják ugyanis, hogy a fizetőeszköz a gyarmati időszak öröksége, és lehetővé teszi Franciaország számára, hogy tartós gazdasági kontrollt gyakoroljon a térségben.

Noha a bitcoint egyes szakemberek a pénzügyi függetlenség eszközének tekintik a régióban, a Közép-afrikai Köztársaságban 2019-ben, a lakosság mindössze 4 százaléka fért hozzá az internethez

– ami elengedhetetlenül szükséges a kriptovaluták használatához. Éppen ezért vannak olyan elemzők, akik szerint a bitcoin elfogadása a jelen körülmények között felelőtlen lépés volt.

A Közép-afrikai Köztársaság a világ egyik legszegényebb országa, azonban a területe aranyban és uránban is bővelkedik.