Az anyaság már a fogantatás pillanatával elkezdődik, ahogyan az ezzel járó felelősség is. Ilyenkor ösztönösen kiélesednek a kismamák érzékei arra, hogy mi az, amivel a legjobban óvhatják gyermekük egészségét. Az élelmiszerbiztonság a várandósság alatt különösen fontos, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az Ételt csak okosan! program részeként összeállítottak egy kifejezetten kismamáknak szóló tájékoztató kiadványt.

A várandósság alatt az immunrendszer kisebb hatásfokkal működik, ezért a kismamák fogékonyabbak lehetnek az élelmiszer-eredetű megbetegedésekre, amelyek akár a születendő gyermek egészségét is veszélyeztethetik. Épp ezért az élelmiszerlánc-biztonság területén, így a Nébih Ételt csak okosan programjában is, a várandósok kiemelten jelentős célcsoportnak számítanak – derül ki a Nébih közleményéből.

Anyák napja alkalmából élelmiszerbiztonsági kiadvánnyal köszönti a kismamákat a Nébih.Forrás: 123rf.com

A most elkészült 28 oldalas informatív tájékoztatóban a Nébih összegyűjtötte a kismamákat érintő, élelmiszerekhez kötődő veszélyforrásokat, és bemutatja azokat a lépéseket, amelyek betartásával az élelmiszerek okozta – akár rendkívül súlyos következményekkel járó – megbetegedések megelőzhetők. A tájékoztató azon felül, hogy inforgrafikával kiegészítve bemutatja a várandósság alatt kerülendő vagy fokozott odafigyelést igénylő élelmiszereket, felhívja a figyelmet a kifejezetten jótékony hatású ételek fogyasztására is.

A „Kismama kiadvány" és a hozzá kapcsolódó videók elérhetők a Nébih (portal.nebih.gov.hu) és az eteltcsakokosan.hu honlapján.