Ausztráliában egy hatalmas, 17-20 GW közötti csúcsteljesítményű napelempark létesül, amit 36-42 GWh akkumulátor támogat majd. A megtermelt elektromos áramot nem csak Ausztrália, hanem az 5000 kilométerre északra fekvő Szingapúr is használni fogja. Látványos videó is készült a projektről.

A Sun Cable projektje Ausztrália északi részén, Darwintól 800 kilométerre délre, Elliott városának közelében kap helyet – legalábbis ide kerül a hatalmas napelempark. Ehhez egy 120 négyzetkilométeres területet szemeltek ki, ami nagyságrendileg akkora, mint Siófok. Az ország Északi terület nevű régiójának középső sivatagos része rengeteg napsütést kap egész évben - írja a Villanyautósok.hu.

A Sun Cable projektje Ausztrália északi részén, Darwintól 800 kilométerre délre kap helyetForrás: Sun Cable

A napelemeket Darwinban fogják legyártani, és a paneleket 2024-ben kezdik majd telepíteni. 17-20 GW közé várják a csúcsteljesítményt és egy 36-42 GWh kapacitásúra tervezett akkumulátoros energiatároló egészíti majd ki a projektet.

Az alábbi videóból képet kaphatunk a napelempark projekt jelentőségéről:

Az elektromos áram egy része a 80 ezres Darwint látja majd el, amihez 800 kilométeres nagyfeszültségű egyenáramú átviteli hálózatot építenek ki (HVDC). Az igazi szenzáció azonban a Darwintól Szingapúrig, a Csendes-óceán fenekén fektetett, 4200 kilométeres HVDC vezeték lesz, amely a közel 6 milliós nagyváros energiaszükségletének 15 százalékát biztosítja majd.

Térkép a nagyszabású napelempark projektrőlForrás: Sun Cable

Az Australia-Asia PowerLink (AAPowerLink) egy projekt a projektben, és ez jelenti az igazán nagy üzletet. A vállalkozás számításai szerint Ázsia energiaigénye a következő három évtizedben meg fog duplázódni, miközben mindenki ki akarja vezetni a fosszilis energiát. 

A projekt teljes költségét 30 milliárd ausztrál dollárra becsülik, ami nagyjából 7650 milliárd forint.

A tervek szerint Darwint 2026-tól, Szingapúrt pedig 2027-től látják el árammal, a teljes kapacitást pedig 2028-ra érik majd el.