Nem fogja elhinni, melyik a világ leggyakrabban lopott élelmiszere

tolvaj betörő bűnöző Egy szociopata nem betegként születik, hanem az élete teszi azzá
Vágólapra másolva!
Egy holland sajtgyártótól 60 érlelt sajtkereket loptak el, mintegy 21.000 euró értékben. Sajnos ez nem egyedi eset, a sajt a világ legtöbbet lopott élelmiszere.
Vágólapra másolva!

A hollandiai Fijnaart város egyik tejtermelője és sajtkészítője kellemetlen meglepetésre ébredt egy áprilisi reggelen, azzal kellett szembesülnie, hogy kirabolták. Nem veszett el semmilyen berendezés, elektronikai vagy egyéb eszköz, de

a tolvajok több mint 60 kerek sajtot tettek a magukévá. Jelentős mennyiséggel csökkent a termelő készlete, összesen mintegy 21.000 euró értékű sajttal.

A Magyar Mezőgazdaság idézi Theo Dekker, a holland tejtermelők szervezetének, a Bond van Boerderij-Zuiverlbereiders elnökének véleményét, aki úgy véli, hogy a lopás nem amatőrök műve volt. Dekker azt is feltételezi, hogy a sajtokat nem fogják továbbértékesíteni Hollandiában, mivel minden holland sajtnak rendelkeznie kell a regisztrációs kóddal.

- A számokat a héjra nyomták, és nem lehet eltávolítani anélkül, hogy a sajt ne sérülne - mondja, és hozzáteszi: ennek következtében a tolvajok nem tudják a sajtot teljes egészében értékesíteni Hollandiában. Azonban, ha levágnak egy darabot, már nem látszik, honnan származik a sajt.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Egyes adatok szerint a világszerte előállított sajtok 4 százalékát ellopják, ami a sajtot a világ legtöbbet lopott élelmiszertermékévé teszi.

Az EU-ban Németország a legnagyobb sajttermelő 2,4 millió tonnával, majd Franciaország következik 1,9 millió tonnával, Olaszország 1,3 millió tonnával, amit Hollandia követ 1 millió tonnával.

Illusztráció Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

A sajt, különösen az érett sajt, rendkívül vonzó árucikk. Amerikai közgazdászok szerint a sajt "feketepiaca" elsősorban a sajt éttermek és a kiskereskedők körében virágzik.

2017-ben az olasz rendőrség "Sajt és bor" néven nagyszabású akciót hajtott végre, amelynek során több száz rendőr üldözte a sajttolvajokat. Sikerrel is jártak, és nyomára bukkantak 168 ellopott parmezán sajtkeréknek, amelyek egyenként körülbelül 460 eurót értek. Ez a sajtbűnözés lényege - az érett sajtok nagyon értékesek, ezért csábítja azokat, akik könnyű pénzt akarnak keresni.