Hekkelt mobilokkal látnak a falak mögé Észak-Koreában, írja a Világgazdaság

Az észak-koreai kormány jelentős mértékben megszűri a külföldről érkező információáramlást, mivel nem céljuk, hogy a lakosság tájékozott legyen. A technológia fejlődésével azonban versenyt kell futniuk, ugyanis az észak-koreai polgárok idővel rájöttek, hogyan tudnak olyan programot telepíteni az okostelefonjukra és tabletjükre, amivel feloldhatják a blokkolást és hozzáférhetnek az eddig tiltott tartalmakhoz. A cél a legtöbb esetben a szórakozás, a hírességek és a más kultúrák iránti érdeklődés, de sokan szeretnének hozzáférni a nemzetközi hírforrásokhoz és a közösségi oldalakhoz is. A Reuters értesülései szerint egyre többen kerülik meg a központi internetes korlátozásokat.

A know-howt Kínából visszatérő vendégmunkások vitték be, akik miután egy másik országban magukra szedték az IT-tudást, trükköket tanítottak a hétköznapi embereknek.

A hekkelés során megkerülték a készülék biztonsági rendszerét, külföldi honlapokat böngésztek, és különböző alkalmazásokat, fotószűrőket és médiafájlokat töltöttek le, amelyek egyébként nem lennének engedélyezettek. Az is kiderült, hogy a Trace Viewer programmal automatikus képernyőképek is készülnek a user tevékenységének nyomonkövetéséről, amit a hekkerek szintén megpróbáltak kiiktatni.

Egy észak-koreai asszony mobilozik, miközben a háttérben a pjongcsangi Ryugyong szálloda előtt a Szocialista Nőszövetség propagandatársulata tart zenés - táncos bemutatótForrás: AFP/Ed Jones

Az ország vezetése természetesen nem nézi ezt jó szemmel. Bár a visszaélések aránya még nem számottevő, a nemzeti hatóságokat aggasztja, hogy továbbgyűrűzhet a folyamat, ezért már törvényt is hoztak a szabályszegők büntetésére, amit egyben elrettentésnek is szánnak. Az állam ha szükségét érzi, beleavatkozik a privát szférába, elérik a jelszavakat, sőt a szoftvermérnökök bármikor lekapcsolhatják a Wifit és az USB-interfészt (a számítógép és az ember kapcsolódása, például az érintőképernyőn keresztül), ha gyanús tevékenységen kapják a felhasználót, továbbá a SIM-kártyák is csak „tiszta eszközökkel" használhatók.

Az országban fejlődik a digitális tudás, amit nem feltétlenül mindig jó célokra használnak fel. Nagy port kavart, amikor március végén egy észak-koreai hekkerbanda végrehajtotta a történelem legnagyobb kriptorablását az Axie Infinity ellen, amivel mintegy 615 millió dollár értékű kriptovalutához jutottak. A virtuális csatatér is forrong. Kitört a kriptoháború, és egy új típusú hadviselés van kialakulóban.

Az észak-koreai hekkerek tudása most legyőzte a nagyhatalmakét, az Egyesült Államokét és Kínát – írja a Business Insider elemzése, amely rávilágít, hogy a korlátozottabb infrastruktúra és költségvetés nem akadályozza meg a diktatórikus berendezkedésű államot, hogy részt vegyen a kiberhadviselésben. Kim Dzsongunnak állítólag saját hekkerhadserege van. Az FBI szerint bizonyos csoportokat maga az észak-koreai állam bízott meg akciók végrehajtásával, többek között hagyományos pénzügyi rendszerek illetve kriptotőzsdék elleni támadásokkal.