Kiderült, mely országok lakosainak marad a legtöbb szabadidejük a munka mellett

távmunka, online, távmunkabulik, 
 Business,Woman,Working,On,A,Laptop,In,An,Inflatable,Ring woman,ring,anywhere,laptop,remote,holiday,inflatable,life,space,
Business woman working on a laptop in an inflatable ring in the water, a copy of the free space. Workaholic, work on vacation.
Vágólapra másolva!
Átfogó kutatás készült az OECD-országok körében, amelyben megvizsgálták, mely államokban a legjobb és a legrosszabb a munka és a magánélet egyensúlya.
Vágólapra másolva!

A munka és a magánélet egyensúlyának megítélésekor a legfontosabb szempont, hogy egy adott ország munkavállalóinak mennyi ideje jut a munkán kívüli szabadidős tevékenységekre. Az OECD-országok körében végzett kutatásból az derül ki, hogy

Olaszország áll a lista élén, vagyis az olaszoknak van a legtöbb szabadidejük a munka mellett.

Ez jelentős részben annak köszönhető, hogy az olaszoknak csupán 3 százaléka dolgozik kiugróan sokat, vagyis heti 50 órát vagy annál többet. Összevetésképpen, az Egyesült Államokban 10,4 százalék a legalább 50 órát dolgozók aránya.

A legjobb munka-magánélet egyensúllyal rendelkező OECD-országok Forrás: Statista

Miként a Statista fenti ábráján is látszik, Olaszországban a munka-magánélet egyensúly 9,4 pontot kapott – a 10 pont a legjobb egyensúlyi állapot. A lista élvonalában kizárólag európai országok találhatók. A dobogóra került még Dánia (8,6 pont), illetve Norvégia (8,5 pont). A toplistára felkerült még (sorrendben) Spanyolország, Hollandia, Franciaország, Svédország, valamint Németország.

A lista végén, vagyis a legrosszabb munka-magánélet egyensúllyal rendelkező OECD-államok körében, Mexikó kapta a legkisebb pontszámot (0,4 pont),

míg Kolumbia 0,6 ponttal, Costa Rica pedig 1,3 ponttal került fel a negatív dobogóra.

A legrosszabb munka-magánélet egyensúllyal rendelkező OECD-országok Forrás: Statista

A Statista ábráján látható, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság csupán a 13. és a 14. helyre került a 38 országot (plusz Oroszország, Brazília és Dél-Afrika) tömörítő listán.

A kutatás készítői megjegyzik, az adatok alapján elmondható, hogy a hosszú munkaórák negatív hatással lehetnek a dolgozók egészségére és biztonságára, valamint jelentősen növelhetik a stresszt.