Észak-Korea a megszokottak szerint nagyszabású parádéval ünnepelte a hadsereg alapításának évfordulóját, a katonai egységeinek pedig malaccal is kedveskedett a kulcsfontosságúnak tartott ünnepen.

A Koreai Néphadsereg megalakulásának 90. évfordulója alkalmából a fővárosban, Phenjanban április 25-én, helyi idő szerint este 10 óra körül kezdődött el a díszes felvonulás, amely során Kim Dzsongun a legújabb fegyverekkel is elbüszkélkedett, és köztük az interkontinentális ballisztikus rakétákat is megmutatta.

Az alábbi galériában a grandiózus parádé és a tömegpusztító fegyverek képei láthatók: 

Kattintson a fotóra, hogy lássa Észak-Korea legmodernebb fegyver arzenálját az éjjeli felvonuláson!Forrás: AFP/Str

A kerek évfordulók különös, szimbolikus jelentőséggel bírnak Észak-Koreában, és az is bevett szokás, hogy a katonai egységeket minden állami ünnepen sertéshússal látják el. Azonban a koronavírus-világjárvány miatt továbbra is fennálló határzár és az élelmezési nehézségek idén különösen megnehezítették a húsosztás gyakorlati kivitelezését.

Kim Dzsongun a megyei pártbizottságokat, a helyi gyárakat, és termelőszövetkezeteket bízta meg a kijelölt katonai egységek ellátásával az április 18. és 23. közötti időszakban, amelyek azonban a Daily NK titkos forrása szerint nagyon megsínylették a parancsot, ugyanis a sertéshús kilogrammonkénti ára jelenleg igen magas az országban, 22.000 észak-koreai von, ami több mint 8800 forint. Ugyanakkor a döntés mögött ott húzódik az is, hogy Észak-Koreában a nagylétszámú, a lakosság más csoportjaival szemben különleges előjogokkal bíró hadsereg a hatalom első számú támasza. Phenjannak így különösen fontos, hogy biztosítsa a fegyveres erők lojalitását a maga számára.