Sok sajtkedvelő hajlandó horriblis összegeket áldozni kedvenc élelmiszerének megkóstolására. De melyek azok a sajtok, amik akár egy kisebb vagyonba is kerülhetnek? Bemutatjuk a világ 8 legdrágább sajtját, amelyek ára messze túlszárnyalja a hagyományos, bolti készítményekét.

Manapság a sajtok számos ízben és állagban kaphatók, amelyek közül a legtöbb tehén-, kecske- vagy juhtejből készül. A sajt feltalálásának pontos ideje rejtély; történészek szerint az első sajt a juhok és a kecskék házasításához köthető. A 21. századra a sajt a mindennapi táplálkozás egyik alapvető elemévé vált, hiszen számos országban tenyésztenek és tartanak tejet adó állatokat. Cikkünkben megtekintheti a világ 8 legdrágább sajtját!

A képre kattintva megtudhatja, hogy mely sajtok foglalták el a 8-5. helyet a ranglistán! A galéria alatt folytatjuk a további sajtokkal!

A képre kattintva megnyílik a galériaForrás: Pexels

Negyediktől az első helyezésig

A negyedik helyet a díjnyertes, angol Wyke Farms elnevezésű cheddar sajt foglalja el. A képen látható ételt a délnyugat-angliai Somersetben, helyi pasztőrözött tehéntejből készítik. A sajt számos díjat tudhat magáénak, többek között az International Cheese Awards aranyérmét (füstölt sajt kategóriában). A teljes érlelés körülbelül 15 hónapig tart, továbbá ehető aranylevelet és francia szarvasgombát is tartalmaz. A Wyke Farms cheddar sörökkel és borokkal jól párosítható, ára pedig kilogrammonként körülbelül 140 ezer forint.

A harmadik helyezett: a jellegzetes ízéről ismert White Stilton Gold brit kéksajt, amelynek ára kilogrammonként 260 ezer forint. Az ételt az Egyesült Királyságban hat üzemben készítik, előállításához pedig helyi pasztőrözött tehéntejet használnak.

A képen a White Stilton Gold sajt láthatóForrás: Shutterstock

A második legdrágább sajt a világon a Moose, avagy Jávorszarvas sajt. Elkészítéséhez a jávorszarvas tejét használják. Az állatookat csak májustól szeptemberig lehet megfejni, illetve naponta megközelítőleg 5 liter tejet adnak, ezek a körülmények magyarázzák a sajt árát.A svédországi Bjurholm nevű városban készített sajtfajtának a jellegzetessége, hogy magas fehérjetartalma miatt az íze a camembertéhez hasonló, állaga pedig krémes. A Moose ára kilogrammonként elérheti a 340 ezer forintot.

A világ legdrágább sajtja a Pule, amelyből egy kilogramm ára 370 és 790 ezer forint közé tehető. A ranglista tetején szereplő sajtot egy ritka szamárfaj tejéből Szerbiában, az egykor Magyarországhoz tartozó Szávaszentdemeteren állítják elő. Magas ára annak is köszönhető, hogy az állatok nagyon kevés tejet adnak, hiába fejik meg őket napi háromszor. Az enyhén édes Pule sajtot omlós textúra és diós íz jellemzi.