Kevés a készpénz Észak-Koreában, ezért még nagyobb címletű helyettesítőket nyomtatnak

Észak-koreai von, North Korean won, pénznem, pénz, készpénz, bankjegy
The composition of the various banknotes money won currency North Korean
Vágólapra másolva!
Az észak-koreai hatóságok 50.000 won értékű készpénzszelvényt (donpjót) bocsátottak ki kereskedelmi tranzakciók során történő felhasználásra. Így próbálják ugyanis megoldani a készpénzmentes banki bizonylatokkal kapcsolatos problémákat, visszaéléseket, írja a DailyNK.
Vágólapra másolva!

Egy magas rangú észak-koreai forrás tájékoztatása szerint az észak-koreai hatóságok arra utasítottak bizonyos helyi vállalkozásokat (függően méretüktől, forgalmuktól), hogy az újonnan kibocsátott, 50.000 won címletű donpjót részesítsék előnyben tranzakcióik során.

A helyi készpénzhelyettesítőkkel kapcsolatban nemrég arról írt az Origo, hogy készpénz helyettesítésére szolgáló pénzszelvényeket (donpjót) kezdtek nyomtatni a Koreai-félsziget északi országában a gazdasági nehézségek, valamint a súlyos élelmiszerhiány leküzdésére.

Az 50.000 won értékű donpjóval való fizetésre főleg azért kell átállniuk a vállalkozóknak a kereskedelmi tranzakcióik során, mert drasztikusan fogyni kezdett az ország készpénzállománya.

Újdonság lesz ez a vállalkozások számára, hiszen eddig nagyrészt készpénzmentes banki bizonylatokat használtak,

amelyek lehetővé teszik a pénz átutalását egy meghatározott fedezeti határon belül.

Észak-koreai bankjegyek Forrás: Shutterstock

Az észak-koreai hatóságok azonban azt vélelmezik, hogy túlságosan elszaporodtak ezek a banki csekkek a vállalkozások körében, ami visszaélésekhez, pazarlásokhoz vezethet (több készletet vásárolnak, mint amennyire szükségük van).

A probléma megoldása érdekében vezették be az 50.000 won címletű szelvényt kifejezetten a vállalati, kereskedelmi tranzakciókhoz.

Az 5.000 won értékű pénzhelyettesítő szelvény más célokat szolgál,

ezzel ugyanis az államháztartást akarják megerősíteni és a magánjellegű készpénzállományt csökkenteni.

Az 50.000 címletértékű szelvényről kép nem áll rendelkezésre, az 5.000 won értékű így néz ki:

A Daily NK tavaly novemberben arról számolt be, hogy az észak-koreai hatóságok előadásokat tartottak a Központi Bizottság kádereinek, a Központi Bank tisztviselőinek, az állami üzletek kádereinek és más dolgozóknak a donpjókról, amelyekkel már akkor azt tervezték, hogy a banki csekkek kivezetésével azok helyére lépnek. Időközben azonban rájöttek arra, hogy

a banki bizonylatok (csekkek) túlságosan elterjedtek a vállalati tranzakciók területén, így mégsem függesztették fel ezeket teljesen.

Az ország kisebb lakosú városaiban dolgozó érintett vállalkozások szerint ezzel a rendelettel csupán egy újabb felesleges fizetési mód jelent meg, ami így további terhet jelent számukra. Különösen arra panaszkodtak, hogy a túlzottan szigorú állami ellenőrzés (ami a készpénzforgalom nyomon követésével valósul meg) korlátozhatja a termelés növekedését a cégeiknél. A termelés fellendítése kormányzati prioritás, amely megköveteli a vállalatoktól, hogy tartalékkészleteket tároljanak; ha azonban a vállalatok csak pontosan annyit vásárolhatnak, amennyire szükségük van, elveszítik a rugalmasságot erőforrásaik felhasználásában. A vállalatok vezetői attól tartanak, hogy a termelés visszaeshet, ha nem tudnak azonnal reagálni az előre nem látható üzleti körülményekre.